A kutyákat is megviselte a világjárvány

Azok a kutyák, amelyeket a Covid-járvány alatt vásároltak, másképp viselkednek, agresszívebbek, és nagyobb eséllyel van szeparációs szorongásuk van – derül ki egy Angliában végzett kutatásból. A kutyáknál a szeparációs szorongás azt jelenti, hogy feszültté válnak, ha a gazdi nincs a közelükben, például vonyítanak vagy megrongálhatják a környezetükben lévő tárgyakat.

Angliában a járvány első kilenc hónapja alatt hozzávetőleg egymillióval nőtt meg a házi kedvencként tartott kutyák száma. Sokan lettek úgy gazdik, hogy korábban nem volt kutyájuk, és a kutyaiskolák is bezártak. 

A gazdiknak is van mit tanulniuk

Ez azt eredményezte, hogy a kutyák nem kaptak megfelelő tréninget, és más kutyákkal is ritkábban találkoztak. Ezért kölyökkorukban nem tanulták meg azokat a viselkedési formákat, amelyeket más kutyák ebben az időszakban elsajátítanak. Ilyen például az, hogy hogyan reagáljanak új emberekre, hogyan viszonyuljanak más kutyákhoz, és miképp ismerjék meg a körülöttük lévő világot. 

A kutyatulajdonosok szerint a három legkomolyabb probléma az volt, hogy az állatok séta közben húzták a pórázt, felugráltak idegenekre, és nem mentek vissza a gazdájukhoz, ha hívták őket.  

A kutyusok sok esetben kezelhetetlenné váltak, és a gazdik sem tudták, hogy hogyan taníthatnák házi kedvenceiket. Ezért gyakran előfordult, hogy kiabáltak a kutyákkal, vízipisztollyal ijesztgették őket, vagy fojtó nyakörvet tettek rájuk, ám ez csak rontott a helyzeten. A szakemberek szerint ugyanis a kölyökkutyáknak is támogató, segítő környezetre és szerető nevelésre van szükségük. Így válnak majd szófogadó, boldog állattá felnőttkorukban. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.

Ki a szöszt érdekel a foci? Kutatás!

Téged például érdekel? Vagy kicsit sem? Kutatjuk a véleményedet!