A kutyákat is megviselte a világjárvány

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Azok a kutyák, amelyeket a Covid-járvány alatt vásároltak, másképp viselkednek, agresszívebbek, és nagyobb eséllyel van szeparációs szorongásuk van – derül ki egy Angliában végzett kutatásból. A kutyáknál a szeparációs szorongás azt jelenti, hogy feszültté válnak, ha a gazdi nincs a közelükben, például vonyítanak vagy megrongálhatják a környezetükben lévő tárgyakat.

Angliában a járvány első kilenc hónapja alatt hozzávetőleg egymillióval nőtt meg a házi kedvencként tartott kutyák száma. Sokan lettek úgy gazdik, hogy korábban nem volt kutyájuk, és a kutyaiskolák is bezártak. 

A gazdiknak is van mit tanulniuk

Ez azt eredményezte, hogy a kutyák nem kaptak megfelelő tréninget, és más kutyákkal is ritkábban találkoztak. Ezért kölyökkorukban nem tanulták meg azokat a viselkedési formákat, amelyeket más kutyák ebben az időszakban elsajátítanak. Ilyen például az, hogy hogyan reagáljanak új emberekre, hogyan viszonyuljanak más kutyákhoz, és miképp ismerjék meg a körülöttük lévő világot. 

A kutyatulajdonosok szerint a három legkomolyabb probléma az volt, hogy az állatok séta közben húzták a pórázt, felugráltak idegenekre, és nem mentek vissza a gazdájukhoz, ha hívták őket.  

A kutyusok sok esetben kezelhetetlenné váltak, és a gazdik sem tudták, hogy hogyan taníthatnák házi kedvenceiket. Ezért gyakran előfordult, hogy kiabáltak a kutyákkal, vízipisztollyal ijesztgették őket, vagy fojtó nyakörvet tettek rájuk, ám ez csak rontott a helyzeten. A szakemberek szerint ugyanis a kölyökkutyáknak is támogató, segítő környezetre és szerető nevelésre van szükségük. Így válnak majd szófogadó, boldog állattá felnőttkorukban. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.