A leghosszabbnak hitt magyar szó nem is a leghosszabb

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha véletlenül szeszkipedaliofóbiában szenvedsz, azaz rettegsz az igen hosszú szavaktól, akkor nem biztos, hogy ez a cikk neked való. Ebben ugyanis olyan szavakról lesz szó, amik mellett a megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekértet is eltörpül majd. És még mielőtt tényleg megmutatnánk, miféle szószörnyeket voltak képesek összehozni az emberek, fontos leszögezni, hogy a hosszú szavaktól való félelem sok esetben tényleg valós. Olyan embereknél, akik olvasási vagy szövegértései problémákkal küzdenek, esetleg dadognak, komoly szorongásokat tud okozni egy-egy hosszú szó a szövegben. Tőlük most előre elnézést kérünk.

Ha egy magyar gyereket megkérdezünk, hogy mi a leghosszabb magyar szó, vagy a már fent említett, 44 karakterből állót, vagy a 47 írásjellel leírható elkelkáposztástalaníthatatlanságoskodásaitokért-ot fogja mondani. Pedig a valódi rekorder 77 írásjelből áll, és nem valószínű, hogy gyakran hallod majd. Ez pedig a széttöredezettségmentesíthetőtlenítetthetőtetlenségtelenítőtlenkedhetőiteknek.

Persze ezeket a szavakat mesterségesen állították elő, a magyar nyelv ragozási és toldalékolási szabályainak kicsavarásával. Nem valószínű, hogy bárki bármilyen helyzetben fel tudná használni ezeket a való életben. Ha viszont olyan szavakat nézünk, amiket akár még használhatnánk is, akkor az egyik leghosszabb a 43 írásjelből álló legeslegmegkérdőjelezhetetlenebbjeitekéiből. Na persze ez is csak elméletileg használható. Reméljük nem találkoztok olyan szöveggel ezen kívül, amiben előkerül ez a szó.

Angolul a leghosszabb szót több mint két óráig tart felolvasni. Ez az egyik legnagyobb fehérje, a titin teljes neve, ha mind a 34 ezer aminosavát le akarjuk írni. Ez egyébként 189 819 betűből áll. Úgy kezdődik, hogy metonil-, és két óra múlva eljutsz oda, hogy -izolucein. Ha van egy kis időd, itt meghallgathatod:

Egy fehérje képlete azonban egyes nyelvészek szerint nem is számít valós szónak. Épp ezért a Guiness Rekordok Könyvébe leghosszabb szóként egy 195 karakterből álló szanszkrit szó került. Ez pedig nem más, mint egy kelet-indiai tartomány leírása. Így szól:

(iflscience.com, 24.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!