A menstruáció nem ciki, hanem természetes dolog

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A lányok havi vérzését sokszor egy csomó tabu övezi, nem csak a tinédzserek, de sok helyen még a felnőttek körében is. Pedig a menstruáció a világ legtermészetesebb dolga és a szervezet megfelelő működését jelzi – tehát nincs benne semmi szégyellnivaló.

Változó, hogy egy lány mikor „lesz nagylány”, vagyis mikor jön meg az első vérzése. Azt általában a pubertáskor hozza magával. Magyarországon átlagosan 12 és fél évesen jön meg a lányok menzesze, de van, hogy valaki már 9 éves korától menstruál, és az is megtörténhet, hogy valakinek csak 15-16 évesen lesz havi vérzése. A menstruáció a termékenységgel függ össze. Onnantól kezdve, hogy egy tinédzser menstruál, teherbe eshet, amennyiben ő és a partnere nem figyelnek a biztonságos védekezésre szex közben.

Mi történik a szervezetünkben a menstruáció alatt?

A menstruációs ciklus során a lányokban, nőkben megérik egy petesejt. Ha nem termékenyítik meg, az egyszerűen felszívódik. Az ösztrogén és progeszteron szintje csökkenni kezd a szervezetben, a méh nyálkahártyája pedig ennek hatására leválik, és a menstruációs vérzés formájában távozik.

A női nemi működés nagyjából 28 napos ciklusokban zajlik – minden ciklusban újabb petesejt érik meg. A ciklus amúgy érzékeny hormonális folyamat, a komolyabb sport, a stressz, valamilyen betegség vagy gyógyszerek simán bekavarhatnak neki.

Unsplash

A menstruáció 3-7 napig is eltarthat, és bár többnek tűnhet, de ezalatt csak nagyjából csak egy kis csészényi távozik a szervezetből. Ma már nagyon sokféle lehetősége van a lányoknak és a nőknek, ha menstruálnak: használhatnak egészségügyi betétet, tampont, menstruációs bugyit vagy kelyhet.

Más kérdés, hogy ezek az úgynevezett intimhigiéniás termékek rettenetesen drágák. Sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy vásároljon belőlük. És nem mindenki engedheti meg azt sem, hogy a menstruációja alatt megfelelően tisztálkodjon. Ezt hívjuk menstruációs szegénységnek.

Csak semmi pánik!

A tinédzsereknél az első években szabálytalan lehet a menzesz, de ez normális. Ezért történhet meg, hogy egy lánynak váratlanul az iskolában jön meg. Pánikra ilyenkor sincs ok, az első években sokakkal megtörténik, hogy haza kell menniük emiatt, vagy pulcsit kell kötniük a derekukra, mert átvérzett a nadrágjuk. Ezek a dolgok gyakran megtörténnek, és egyáltalán nem vagy velük egyedül.

De mivel ijesztő lehet, ha épp az iskolában jön meg, a legjobb, ha van egy akcióterved az ilyen esetekre. Ha teheted, lehetőleg szülői segítséggel állíts össze egy pici menstruációs csomagot, amit bárhová magaddal vihetsz. Tehetsz bele betétet, intim kendőt és egy tiszta alsóneműt. Ha biztosra akarsz menni, egy plusz leggings sem jön rosszul az iskolában. Bátran ismerkedj előtte a menstruációs termékekkel, ha valamiben nem vagy biztos, kérd egy hozzád közel álló felnőtt segítségét. Ezt a kis csomagot akkor is magaddal viheted, ha még nem menstruálsz. Lehet, hogy egy lánytársadon épp te tudsz majd segíteni a felszereléseddel.

Pixabay

Gondold át, hogy a suliban melyik vécé lehet a legkényelmesebb ahhoz, hogy kicseréld a betétet. Hol lehet becsukni az ajtót? Hol van biztosan kuka? Könnyen lehet, hogy a betét zörgése miatt félsz, hogy „lebuksz” a mosdóban. Elsőre kínosnak érezheted, de azok a lányok, akik melletted vannak a vécéfülkékben, pontosan ugyanabban a cipőben járnak, amiben te. Nem kell félned attól, hogy megtudják, hogy menstruálsz.

Érdemes átgondolni azt is, kihez fordulhatsz, ha az iskolában jön meg a menstruációd. Nos, a felnőtt tanárnőkhöz szinte biztosan. Ők menstruálnak már egy ideje, úgyhogy semmi okod szégyenkezni, ha kérdésed vagy kérésed van. Jó eséllyel betét is lesz náluk, vagy legalábbis segítenek szerezni egyet. Szükség esetén férfitanárhoz is fordulhatsz, őt sem fogja meglepni a dolog. De köthetsz szövetséget a kortársaiddal is: ha félsz, hogy átázol és van olyan barátnőd, akiben megbízol, bátran kérd meg, hogy időnként pillantson rá a nadrágodra hátulról. Ezt később te is megteheted érte: a lányok és a nők sokszor fantasztikusak abban, hogy támogassák egymást.

Ezen, ezen és ezen a linken pedig rengeteg fontos információt kaphatsz a menstruációról és a tested működéséről.

Források: Yelon, Egészségvonal, Hormonmentes, Ciklus-show.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!