Évezredek óta kiemelt téli partihelyszín Stonehenge

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A téli napforduló évről évre hatalmas tömegeket vonz Stonehenge-be, idén is több ezren várták itt a napkeltét pénteken. Az ősi angliai építmény ugyanis úgy van kialakítva, hogy a nyári és a téli napfordulókor tökéletesen keretezze a felkelő napot.

Régészek megállapították, hogy a téli napforduló eleve fontosabb lehetett az embereknek, akik Stonhenge-t felépítették, és akik évszázadokon keresztül használták a helyet mindenféle jeles alkalmakkor. Ezt abból sejtik, hogy a közelben olyan óriási lakomák nyomait tárták fel, amiket nagy eséllyel télen tartottak. Ezeken ugyanis a megtalált csontok alapján olyan malacokat szolgáltak fel, amik legfeljebb 9 hónaposak voltak. És mivel malacok leginkább tavasszal születnek, ebből az következik, hogy a lakomákkal az ősök a téli napfordulót, a fény születését, azaz a Yule-t ünnepelték. (Erről egyébként hamarosan bővebben is olvashattok.) A malacok viszont nagyon utálhatták ezt az egészet, ugyanis az egyik feltárt csonton egy nyílhegy nyomát is felfedezték. Ebből a régészek arra következtettek, hogy a disznókat szabadtéren nevelték egy elzárt területen, és mielőtt feltálalták, le kellett vadászni őket.

Stonehenge egyébként a világ egyik legrégibb és legtöbbet kutatott építménye. I.e. 2500 körül kezdték építeni, több szakaszban. Számos legenda fűződik hozzá, leginkább azért, mert az építkezésekhez a köveket 400 km-ről szállítottak oda. Ezt egy 12. századi krónika Merlin varázsló csodájának tartotta, és sokan ma is hisznek ebben. A hegységet, ahonnan a kövek származnak, az ott fakadó források miatt szintén gyógyító erejűnek hitték. Épp ezért emberek tömegei zarándokoltak Stonhenge-hez még a középkorban is. Ezt kutatók onnan sejtik, hogy a közelben „az indokoltnál több” olyan sírt tártak fel, amiben beteg vagy sérült ember nyugszik. Közülük rengetegen más vidékekről, gyakran a kontinensről érkeztek ide. Ezt az elméletet erősíti Diodórosz, az első századi görög történetíró egyik műve is. Ő egy Apollónnak szentelt, kör alakú templomról ír a messzi északon, egy nagy szigeten. Apollón pedig a gyógyítás istene volt.

Az eredeti építmény egyébként sokkal több kőből állt, mint ami ma látszik, de az évszázadok alatt a helyiek inkább elhordták házat építeni. A környéken ugyanis legalább 30 kilométeres körzetben nem volt máshol terméskő.

Kiemelt kép: bbc.com

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?