Nem dobod be magad, amikor kéne? Nem vagy lusta, csak tini!

Bár tisztában vannak a tinik azzal, mennyire fontos egy témazáró, ez mégsem akadályozza meg őket abban, hogy csak a minimális erőfeszítést tegyék bele a tanulásba. Ezzel szemben a felnőttek (jó esetben), ha felmérték azt, hogy mennyire fontos egy adott feladat, tennivaló, akkor arra extra időt és figyelmet szánnak.

Egy a Harvard Egyetemen végzett kutatás arra jutott, hogy a felnőttek a nagyobb jutalomért vagy a lehetséges nagy veszteség félelmében képesek jobban odatenni magukat, vagyis jobban teljesíteni egy-egy feladatban. Ugyanez nem igaz a tinédzserekre.

Catherine Insel, a Harvard professzora 13 és 20 év közötti diákokat vizsgált egy fMRI- (funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat) készülékkel. Ez az agy egyes területeinek az aktivitását mutatja.

A professzor arra kérte a résztvevőket, hogy játsszanak egy videojátékot és azt mondta: a fordulókban 20 centet ad a helyes válaszért, a helytelenért pedig levon 10 centet. Később bevezetett magasabb tétű fordulókat is, ott 1 dollárt ért a jó és 50 cent veszteséget jelentett a rossz válasz.

A kutatásban arra jutottak, hogy az idősebbek sokkal jobban teljesítettek a magas téttel rendelkező körökben, míg a tiniknek a teljesítménye nem változott.

Az fMRI-készüléken látszott, hogy a tudatos teljesítménynövelés, nagyobb odafigyelés az agyi fejlettséggel állt összefüggésben. Főleg az egyik agyi pályáéval, ami 25 éves korig fejlődik ki teljesen. Tehát ez nem butaság és lustaság, hanem biológia.

A kutatás azért fontos, mert ez megmagyarázza azt is, hogy a tinédzserek veszélyérzete miért nem annyira erős, és miért hajlamosabbak kockázatos dolgokat csinálni. A kutatók az eredmények alapján arra jutottak, hogy a záróvizsgák nem a legjobbak arra, hogy felmérjék egy fiatal suliban megszerzett tudását. Inkább az év során rendszeresen tartott kisebb dogákból kellene összeállnia a végső eredménynek – legalábbis ez az ő véleményük. Ti mit gondoltok erről? Írjátok meg nekünk!  (New Scientist)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Meleg is lesz, melegek is, sőt szivárvány is várható! Vagyis ugorgyán! Meg ufók!

Kidobták Magyar Pétert egy bulihelyről, Orbán Viktor házasodó fotelekről beszélt – híradó

És még: meghosszabbították a hőségriadót, Múzeumok Éjszakája lesz holnap.