Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Viszonylag meleg, mégis rusnya, esős-szeles, szóval székelyül fostoros egy nap lesz. Ma Titusz, Leona, Szent Rigobert, valamint a spagetti napja van. Ha még nincs ötlet odahaza ebédre, ez egy tipp.

Mi a közös a befőttben és a spagettiben? Csak az, hogy mindkettőt ősi hagyománynak tartják sokan, pedig nem azok. Otthon azóta tudunk befőzni, mióta úgy-ahogy le lehet zárni az üveget egy gyári gumedlivel. És a spagetti is a nagyipari tésztagyártással jelent meg előbb az olasz családok asztalán, aztán az egész világon.

Száraztészta persze volt az ókorban is, mert sokáig eláll és könnyen szállítható, aztán csak meg kell főzni. De gépek nélkül igen pepecs munka volt megcsinálni. Leginkább csak lereszelték zuzorkának, mamókának, illetve gombódának, amit ma úgy hívunk: tarhonya. Vagy felszabdalták kockára, és úgy hívták: lecske. Csigatésztát legfeljebb nagy ünnepre sodorgattak az asszonyok, amikor nem volt jobb dolguk. Végül is nem ülhettek le a mobiljukat nyomkodni, mert az se volt.

Neked viszont van, tehát olvashatsz ma egy tizenéves zseniről, aki kocsmasportból él, meg a legfontosabb hírekről természetesen. És egy másik zseniről, aki rájött, hogyan csináljon a vakoknak ábécét apró zuzorkákból. Olvass minket ma is, ha nem kell csigatésztát sodornod!

(Ide bökve írhattok nekünk, amíg a rendes üzenőnk elkészül.)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!