Jó reggelt, tavasz van!

Legalábbis ma jó meleg lesz, még eső sem várható. Auguszta napja van, ami az Augustus – magyarul Ágoston – női párja. Azt jelenti: fenséges. Először egy római császár vette fel ezt névként, mert ilyen jó véleménye volt magáról. Eredetileg Caiusnak hívták, ami a legközönségesebb római név, szóval körülbelül Jocó. Utána már ő volt a Fenséges Jocó.

De mi a tököm a fölöstököm? – kérdezheted. Pedig ott van a képen: ez bizony a reggeli. Így hívták sokáig magyarul. Talán fölöslegesnek gondolták? Vagy mindig tök volt reggelre? Nem, ez a német Frühstück magyarítva, ami persze reggelit jelent. A magyar nem állhatja a mássalhangzók torlódását, főleg szó elején. A német viszont imádja, ezért mi a kölcsönzött szavakba mindig betoldunk egy kis gépzsírt, vagyis egy magánhangzót.

Ja és ez még a ragozatlan alak: ha az enyém a reggeli, akkor az az én fölöstökömöm.

A képen amúgy egy komplett angol reggelit látsz: tojás, szalonna, kolbász, hurka, paradicsom, gomba, meg egy kis bab és krumpli és kenyér. Ezt csak annak ajánljuk, aki vagy szántani megy utána, vagy aznap már nem akar dolgozni. Mi akarunk, ma is lesz mit újságolnunk!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!