Lemondatnák a köztársasági elnököt, megdőlt a melegrekord. Híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelik az ellenzéki pártok. A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe is kezdett ezért, a Momentum péntekre tüntetést szervez, és valamennyi ellenzéki párt elítéli Novák Katalin döntését. Nemrég derült ki, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil-ügyében elítélt férfiak egyikének. K. Endrét azért ítéltek el, mert a gyerekeket szexuálisan molesztáló igazgatónak segített eltitkolni az ügyet. Hamis felmentő vallomást írt az egyik gyerek nevében, és arra akarta kényszeríteni őt, hogy írja alá. Novák döntése nagy port kavart, mégsem adott arra magyarázatot, miért tette. A 444.hu elérte az érintett K. Endrét, aki azt mondta, hogy nem ő kérte a kegyelmet. Közben felmerült az akkori igazságügyi miniszter, Varga Judit felelőssége is. A köztársasági elnök ugyanis nem adhatott kegyelmet a miniszter jóváhagyása nélkül. (444.hu)

Megdőlt a fővárosi hajnali melegrekord hétfőn: Újpesten 10,3 fokot mértek. A korábbi rekord 8,4 fok volt, amit Lágymányoson jegyeztek fel meteorológusok 2004-ben. Ma délelőtt Sopronhorpácsnál 20,3 fokot mértek, ez csak kicsivel marad el a 2004-es rekordtól. Akkor Kiskunhalason 21 fok volt a nappali csúcshőmérséklet. De álljon itt egy hidegrekord is, mintegy jelezve, hogy azért mégis csak tél van: ezen a napon Békéscsabán mérték a leghidegebbet 1954-ben. Ott akkor -27,1 fok volt. Ez majdnem 50 fokkal hidegebb annál ami ma van. (idokep.hu)

Melegekkel kapcsolatos az is, hogy tíz pályázat érkezett a Magyar Nemzeti Múzeum tavaly ősszel megüresedett főigazgatói tisztségére. Az előző igazgatót, L. Simon Lászlót a kulturális miniszter rúgta ki. Csák János szerint L. Simon nem tudta kezelni azt a helyzetet, ami a Word Press Photo, vagyis a nemzetközi sajtófotó-kiállítás kapcsán kialakult. A képek közt számos olyan fotó volt, ami a jelenlegi törvények szerint nem valók 18 év alatti gyerekeknek. Egyebek mellett durva háborús tudósítások és az emberi szenvedés különböző ábrázolása. Viszont szerepelt itt egy fotósorozat, amely idős, nőnek öltözött melegeket ábrázolt. A gyermekvédelmi törvény ettől féltette igazán a kiskorúakat. De mivel a múzeum nem kérhetett személyi igazolványt, ezeket végül az nézte meg, aki akarta. (magyarnarancs.hu)

A titkosszolgálatoktól kért védelmet Nikki Haley, Donald Trump utolsó kihívója. Az amerikai választások egyik lehetséges republikánus jelöltjét folyamatos fenyegetések érik a kampány során. Haleynek egyénbként egészen kicsi az esélye, hogy a párt jelöltje lehessen. Már maga Trump is kérte, hogy lépjen vissza a javára és támogassa őt a közelgő választáson. (reuters.com)

A borsmentát választotta 2024 gyógynövényének a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság. A növény, amit latinul Mentha piperitának hívnak, a világ számos helyén megterem, és az egyik legrégebben termesztett gyógynövények egyike. A leveléből teát és illóolajat készítenek, ami epe- és bélpanaszokra, valamint megfázásra jó. Bőrre kenve enyhíti a viszketést és fájdalomcsillapító hatása is van. Borsmenta ízesíti a rágógumit és a fogkrémet is. (MTI)

forrás: pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!