Levágták nála a füvet, beperelte egy kanadai férfi a lakóhelye önkormányzatát

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Érdekes történet borzolja a kedélyeket az Ontario állambeli, nehezen kimondható nevű Mississaugában. A hetvenéves művész és egykori olimpiai bajnok, Wolf Ruck három évvel ezelőtt úgy döntött, hogy elköszön a háza előtti pázsittól és teljesen újragondolja a kertjét.

Kanadában egyre növekszik azoknak a családoknak a száma, akik úgy döntenek, hogy természetközelibb kertekkel váltják fel a rendezett gyepet a házuk előtt. Ruck őshonos növényekkel kezdte „újraerdősíteni” a telkét. Elmondása szerint igazi áldás volt végignézni, ahogy a természet visszafoglalja a háza előtti részt. Az újraerdősítés hívei szerint az „ápolatlan” kert nagyobb biológiai sokféleséggel jár, sőt, jobban ellenáll a szárazságnak is. És persze olcsóbb és könnyebb így fenntartani, mintha állandóan füvet nyírna az ember.

Csakhogy a város önkormányzata szerint Ruck sérti a gyomnövények elleni védekezés szabályait. Kanada- és az Egyesült Államok-szerte a helyi törvények szabályozzák a magánkerteket. Miután több névtelen szomszéd is feljelentette a férfit a magas fű miatt, a rendőrök kétszer is küldtek hozzá kertészeket, akik Ruck beleegyezése nélkül lenyírták a növényeket, majd kiszámlázták neki a munkálatokat.

Az élőhelyek elvesztése, a környezetpusztulás és az éghajlatváltozás miatt aggódó lakosok számára a kert az egyetlen olyan terület, ahol valami előremutató dolgot csinálhatnak. Rucknak az erdősítés segít ellensúlyozni azt a tehetetlenséget, amit a klímaváltozással kapcsolatban érez.

Unsplash

„Az ingatlanom nem elhagyatott. Nem a közösség szégyenfoltja. Egyszerűen csak zavar néhány szomszédot, akinek nem tetszik a kinézete” – nyilatkozta a férfi. A Torontói Metropolitan Egyetem egyik professzora, Nina-Marie Lister szerint egyre több megkeresés érkezik hozzájuk a hobbikertészektől, mert bár ők szívesen segítenének a természetnek azzal, hogy békén hagyják, folyton bepanaszolják őket a gyomos kertek miatt.

Lister szerint az önkormányzatoknak ki kellene szélesíteniük a szabályzatot, és el kellene ismerniük az őshonos fajok ültetéséhez és termesztéséhez való jogot, azzal a kikötéssel, hogy azok nem károsak az emberi vagy az ökológiai egészségre.

Wolf Ruck érvei egyébként nem győzték meg az önkormányzatot, ezért a férfi bíróság elé vitte az ügyet. Saját magát képviselte a tárgyaláson, de eljárási okokra hivatkozva elvesztette a pert. Most ki kellene fizetnie az önkormányzat jogi költségeit, de fellebbezést nyújtott be a határozat ellen – addig is éberen figyeli a fűkaszák hangját, nehogy ismét megtalálják a helyi rendészet emberei. (Guardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.