Levonul az árhullám, újra lehet szélerőművet építeni – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A napok óta tartó árhullám szilveszterre vonulhat le a Duna magyarországi szakaszán, utána lassú apadás várható. Ma Paksnál tetőzik a folyó, holnap Bajánál és Mohácsnál várják a legmagasabb vízszintet. Budapesten ma késő este süllyedhet a rakpart szintje alá a Duna. (MTI) 

Januárban drágulnak az üzemanyagok. Először január 1-jével, majd várhatóan a hónap közepén is. Ez összesen 41 forintos áremelkedést jelent majd. Ennek hatására drágulhat a közösségi közlekedés és az élelmiszer is, meg minden, amit szállítani kell. (Telex)

Ismét lehet szélerőműveket építeni. Az eddigi szigorú szabályozás alapján nem lehetett szélerőművet telepíteni lakott területek 12 kilométeres körzetében – vagyis szinte sehova. Viszont Magyarország megígérte az Európai Bizottságnak, hogy a 2300 milliárd forint támogatásért cserébe eltörli ezt a szabályt. Ezt tegnap ki is pipálta a törvényhozás, így a 12 km 700 méterre csökkent. A korábbi, Európában példátlan szabályozás teljesen ellehetetlenítette a szélerőművek építését. A már telepítettek rendkívül jó eredményeket hoztak energiatermelés szempontjából. (444.hu; portfolio.hu)

A világ leggazdagabb nője Françoise Bettencourt Meyers, a L’Oréal-birodalom örököse. Százmilliárd dolláros vagyonával az első nő, aki elérte ezt a határt, viszont ezzel csak a tizenharmadik a világ leggazdagabb embereinek listáján. A Meyers család egyébként a L’Oréal cég részvényeinek mindössze 35 százalékát birtokolja. (24.hu)

Karácsonykor fehér orrszarvúbébi született az atlantai állatkertben. A 22 éves anyukának, Kiazinak ő a harmadik utódja. A fehér orrszarvúk vemhessége 16-18 hónapig tart, és a borjú súlya 45-70 kg. Az atlantai újszülöttet még nem tudták lemérni a gondozók, mert Kiazi eddig nem engedte közel őket a bébihez. A fehér orrszarvú az egyetlen orrszarvúfaj, amely nincs rajta a veszélyeztetett fajok listáján. (CBS News)

Forrás: Zoo Atlanta hivatalos Facebook oldala

 

 

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.