Mi az alkoholizmus?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Mi vagy ki jut eszedbe az alkoholista szóról? Sokan a kocsmapultot támasztó, részeges bácsikra gondolnak ilyenkor először. Ez egy gyakori elképzelés, amire egyébként egy csomó film és sorozat is rájátszik – tévesen. Alkoholbeteg, alkoholfüggő, alkoholista ugyanis bárki lehet, nemtől, kortól, anyagi helyzettől, műveltségtől függetlenül. Ugyanúgy lehet alkoholista egy nagyvárosi, menő vállalkozó, mint egy falusi kisboltos. És ugyanúgy egy 20 éves fiú, mint egy 70 éves nő.

Az alkoholizmus aljas betegség, és egyáltalán nem válogat. Magyarországon több százezren (egyes becslések szerint akár egymillióan is) küzdenek vele. Szintén fontos adat, hogy legalább 400 ezer magyar gyerek él függő családban. Ez brutális szám: ha egymás mellé állítanánk őket, Budapesttől egészen Pécsig érne a sor.

Jó eséllyel a te szűkebb vagy tágabb családi, baráti körödben is van alkoholista, még úgy is, hogy talán nem tudsz róla.

Az alkoholizmus kialakulásának nem egy nagy oka van, azt több kisebb dolog befolyásolhatja: a genetikai, a környezeti és pszichológiai, a társadalmi és kulturális tényezők. Vannak azonban olyan emberek, akiknél semmilyen kockázati tényező nincs, mégis alkoholproblémájuk van.

Hogyan hat az alkohol?

Az emberek évezredek óta fogyasztanak alkoholt. Kis mennyiségben az alkohol boldog, felszabadult érzéseket kelthet a felnőttekben. Ezért is isznak sokan a szórakozóhelyeken, vagy például családi ünnepségeken, lagzikon.

A gyerekeknek többek között azért sem szabad alkoholt inniuk, mert befolyásolják vele a fiatal agy fejlődését és működését. Ráadásul minél fiatalabb korban kezd el valaki alkoholt fogyasztani, annál valószínűbb, hogy a későbbi életében alkoholgondjai lesznek. Ez különösen igaz azokra, akik 15 éves koruk előtt kezdenek el inni. Egy szó mint száz: nagyon nem éri meg kockáztatni.

Amikor alkoholt iszunk, az a vérünkön keresztül az agyunkba jut. Csakhogy az agy irányítja a gondolatokat, az érzelmeket, a mozgást, a viselkedésünket, a testünket. Ha a felnőttek sok alkoholt isznak, nagyon megváltozhatnak. Buta dolgokat mondhatnak, rossz döntéseket hozhatnak, könnyen megbánthatják a családtagjaikat. Hangosabbak, dühösebbek lehetnek, akár kiabálhatnak is, ami ijesztő lehet.

Amikor valaki részeg, az ítélőképessége nem, vagy nem jól működik. Mások a túl sok alkoholtól álmosak és fáradtak lesznek, ezért bedőlnek az ágyba.

Ki lehet függő?

Függőségről akkor beszélünk, amikor valaki nem, vagy csak rendkívül nehezen tudja megállni, hogy igyon, még akkor is, ha az ivás miatt már nagyon rossz helyzetekbe sodródott. Például pénzügyi, egészségügyi vagy párkapcsolati problémái lettek. A függőnek borzasztóan erős késztetése van az ivásra.

Képzeld el, hogy van a szádban egy rágógumi, de azt nem rághatod meg. Nagyon szeretnéd elrágni, és nagyon nehéz nem elrágni, de nem lehet. Hát, valami ilyesmi érzés küzdeni a függőséggel.

A kis herceg is ellátogatott egy bolygóra, amin egy „iszákos” lakott.

Az alkoholbetegek sokszor azért isznak, hogy addig se gondoljanak a fájdalmaikra, a problémáikra. De az alkohol egyiket sem kezeli, bármennyit is iszik valaki, a gond attól még ott marad. Az alkoholisták nem mindig képesek felmérni, milyen kárt okoznak maguknak és a szeretteiknek, és hogy a tetteiknek milyen következményei lehetnek később. Ez persze nem egyenlő azzal, hogy rossz emberek lennének.

Jó hír is van

Amikor az embereknek alkoholproblémájuk van, előfordulhat, hogy hazudnak, vagy olyan dolgokat mondanak, amit nem gondolnak komolyan. Az alkoholgondok nemcsak hazugságokat, hanem titkokat is hozhatnak magukkal. Az emberek sokszor egyáltalán nem szeretnék, hogy mások is tudjanak arról, mivel küzdenek. Félnek tőle, hogy mások rosszat gondolnának róluk, gyenge embernek tartanák őket, vagy másképp bánnának velük. Ezt megbélyegzésnek, diszkriminációnak nevezzük.

A jó hír az, hogy az alkoholfüggőséggel küzdő emberek is felépülhetnek. De csak akkor, ha ők is akarják. A probléma sokféleképpen kezelhető. Néha az orvosi segítség, a gyógyszeres kezelés, néha a mentális problémák (stressz, depresszió) kezelése segíthet, sokszor ezeknek a kombinációja. Egyeseknek sikerül az ivást normális szintre visszaszorítani, mások teljesen felhagynak vele. Gyakran előfordul, hogy valaki megfogadta, hogy soha többé nem iszik, mégis újrakezdi. Ezt nevezzük „visszaesésnek”, ami sokszor természetes része a felépülésnek.

Az alkoholbetegség betegség ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy neked kell meggyógyítani azt, aki küzd vele. A következő cikkünkben bővebben foglalkozunk majd azzal, mit tehetsz, ha a családodban valaki alkoholproblémákkal küszködik. 

Források: British Columbia Healthlink, Tusla – Child and Family Agency, CAMH, hvg.hu, rtl.hu

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.