Mi is az a tb, vagyis a társadalombiztosítás?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Biztosan hallottátok már egészségügyi dolgokkal kapcsolatban a tb kifejezést. Ez a társadalombiztosítás rövidítése, és nagyon leegyszerűsítve

ez a feltétele annak, hogy díjmentes orvosi szolgáltatást, és kórházi ellátást kapjunk.

Amíg suliba jártok, automatikusan jár nektek a tb, tehát jogosultak vagytok ellátásra. Később is, ha egyetemre vagy főiskolára mentek. Kivéve, ha szüneteltetitek a tanulmányaitokat, vagy nem nappali, hanem esti vagy levelező képzésen tanultok.

Nem jár tb azoknak, akiknek éppen nincs bejelentett munkájuk, és nem kérnek vagy nem kapnak munkanélküli segélyt.

Tehát adódhatnak helyzetek, amikor saját magunknak kell befizetnünk a társadalombiztosítást.

Erre fel is szólítanak minket hivatalos levélben, amihez általában csekkeket is csatolnak. Az egészségügyi szolgáltatási járulék (tb) 2024-ben 11 300 forint havonta, vagyis 380 forint naponta.

Ha dolgoztok, a munkaadótok fizeti be a tb-járulékotokat. Ez a bruttó fizetésetek 18,5 százaléka. A bruttó fizetés az, amit a munkáltatótok kifizet, és a nettó az, amit kézhez kaptok, miután befizette utánatok a járulékokat, adókat. Vagyis a most említett tb-járulékot és a személyi jövedelemadót, amit az államnak fizetünk az ország fenntartására.

Ekkor már nem napi pár száz forint a tb, hanem az átlagbér esetében is több ezer.

A tb nemcsak az egészségügyi szolgáltatások alapja, hanem annak a pénznek is, amit akkor kapnak a nők, amikor babájuk születik, és otthon maradnak. De ez fedezi a munkahelyen a betegszabit is.

A kellemetlen valóság

Sajnos a gyakorlatban a befizetett pénzért nem épp első osztályú szolgáltatást kapunk. Magyarországon hosszú várólisták vannak szakrendelésekre és nem sürgősnek minősített műtétekre egyaránt. Így akik megtehetik, egyre gyakrabban fordulnak magánorvoshoz, amiért külön fizetnek.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

A várólisták és más problémák egyik oka, hogy nincs elegendő szakember, mert elhagyták a pályát, vagy külföldre mentek, főleg az alacsony fizetés miatt. A másik, hogy a kormány az elmúlt években sok ellátást központosított vagy államosított, és kevés pénzből igyekszik fenntartani a kórházakat, szakrendelőket és háziorvosi rendelőket is. Az szintén szokatlan, hogy ma az egészségügynek nincs minisztériuma, hanem a Belügyminisztériumhoz tartozik, ahova a rendőrség. Meg az oktatás is.

De az is igaz, hogy az egészségügy mára sokkal drágább lett. Amikor a tb rendszerét kitalálták, még egy csomó mai gyógyászati eljárás nem is létezett, körülbelül a röntgen volt a csúcstechnika. Ma az MRI vagy a CT-gépek sokkal pontosabb diagnózist és kezelést tesznek lehetővé, és a gyógyszerek, sebészeti technikák is óriásit fejlődtek. Csakhogy ezek igen költségesek, és a hozzájuk való szakemberek is.

Fizess még!

A hálapénz szokása már a mainál jóval rövidebb várakozási idők idején kialakult, nemcsak nálunk, de más országokban is. Ez az, amikor a beteg azt gondolja, hogy ha a szolgáltatásért pénzt ad az egészségügyi dolgozóknak, akkor jobb ellátásban részesül, gyorsabban sorra kerül. Ez egy ideig annyira megszokott volt, hogy sajnos voltak olyan orvosok is, akik már előre megmondták a „díjukat”, például, hogy mennyi pluszpénzt kérnek egy szülésért vagy műtétért. A hálapénzt ma már adni és elfogadni is tilos, börtönnel büntetik.

Nem minden európai államban van ugyanolyan egészségügyi biztosítás, mint nálunk. Vannak országok, amikben részleges van. Bizonyos ellátásokért alkalmanként egy meghatározott összeget, vagyis vizitdíjat kell fizetniük az állampolgároknak. Ezt Magyarországon is bevezette egy időre 2007-ben a második Gyurcsány-kormány. Végül a rendszer nem lett hosszú életű, mert az emberek nem támogatták, és egy népszavazás után meg is szüntette az akkori kormány.

A helyzet viszont sajnos napról napra romlik. A várólisták egyre csak nőnek, vannak olyan szakrendelések, amikre szinte lehetetlen bejutni. Ezzel párhuzamosan viszont a magán-egészségügyi szolgáltatások díja is nő, és egyre kevesebben tudják megfizetni.

(Források: neak.gov.hu, semmelweiss.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.