Miért utáljuk a hétfőket? És mit tehetünk ellene?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A hétfő olyan régóta közutálatnak örvend, hogy 2022-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a hét legutáltabb napja. De már a vasárnapi félelem, vagy vasárnapi szomorúság is létező fogalom. Szóval, ha úgy vesszük, a vasárnap egy része is megkeseredik, mert már parázunk a hétfő eljövetelétől. Marad a legjobb napnak a szombat. Vagy az sem, ha különóránk van aznap, vagy dolgozunk. Nehéz ügy ez.

Azzal azért mind tisztában vagyunk, hogy nem a hét napjai tehetnek minden rosszról (vagy jóról) az életünkben. De hogy miért kapták a hétfők ezt a nem túl megtisztelő szerepet, annak azért voltak okai. Fel is sorolunk párat:

  • Két nap „szabadság”, vagyis hétvége után vissza kell szállni a mókuskerékbe.
  • Ha valaki nem szereti a munkáját vagy a sulit, akkor nehezen rázódik vissza.
  • Ha valaki unja a munkáját, sulit, ugyanez.
  • Elárasztás – vagyis egy kis pihi után soknak bizonyul felvenni újra a tempót.
  • Újabb határidők lesznek, amiket tartani kell.
  • Ha jó hétvégénk volt, nem kellett órára kelni, tudtunk pihenni és még szórakozni is, ahhoz képest a meló/suli nyilván nem lesz annyira izgalmas, kielégítő.
  • Ha viszont hétvégén nem sikerült pihennünk, akkor meg azért utálatos a hétfői kezdés, mert fáradtan kell robotolnunk.

És akkor a lényeg. Mit tehetünk a hétfőutálatunk ellen?

  • Ne a hétvégének éljünk. Vagyis ha időnk engedi, mert vannak napok, amikor nincs annyi pluszóra, kötelező sport, akármi, akkor hétköznap is iktassunk be olyan programot, amit szeretünk. Egy mozizást, sétálást, társasozást.
  • Az egyik legnehezebb: ne aludjunk sokkal tovább. Nagy a csábítás, hogy délig ágyban maradjon az ember hétvégén, amikor megteheti. De ha meg tudod tartani nagyjából ugyanazt az alvásritmust, az nemcsak abban segít, hogy kevésbé utáld a hétfői felkelést, de az egészségedre és általános hangulatodra is jó hatással lesz.
  • Készülj fel vasárnap a hétfőre. Mármint készítsd ki a másnapi ruhádat, készítsd el az uzsonnádat vagy ebédedet. Minél kevesebb dologgal kell hétfőn reggel kapkodva bajlódnod, annál jobb lesz.
  • Próbálj meg vasárnap időben lefeküdni. Megint egy nehéz feladat, de jóval kevésbé fog fájni a hétfő reggel, ha kipihent vagy, mint ha kialvatlan.
  • A zene bizonyítottan jó hatással van a mentális egészségünkre. Nemcsak suliba vagy munkába menet lehet zenét hallgatni, hanem már készülődés közben is. És ha lehet, akkor ilyenkor hanyagold a lehúzós dalokat. Akkor is, ha szereted őket, vagy ha a hangulatodhoz az illik. Kis reggeli pörgetés vagy chillelés a jobb ilyenkor.
  • A másik reggeli élénkítő a testmozgás. Ha nem megy ilyenkor egy edzés, félkómásan, még korábbi keléssel, megértjük. De egy jó kis – akár csak 5-10 perces – nyújtás mindenkinek belefér. Már annyitól is feljebb kúszhat az endorfin szintje az agyadban (ez más néven a boldogsághormon).

Összességében fontos lenne azon elgondolkodni, mi vagy mik a fői okai annak, hogy annyira nyögvenyelősen indítod a hetedet. Mi az, ami nem oké az életedben? És beszélni erről egy megbízható emberrel.

(Ha lelki problémával küzdesz, vagy csak kiöntenéd a szíved, írhatsz pszichológusunknak, Szél Dávidnak ide bökve. Neved titok marad.)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.