Miért utáljuk a hétfőket? És mit tehetünk ellene?

A hétfő olyan régóta közutálatnak örvend, hogy 2022-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a hét legutáltabb napja. De már a vasárnapi félelem, vagy vasárnapi szomorúság is létező fogalom. Szóval, ha úgy vesszük, a vasárnap egy része is megkeseredik, mert már parázunk a hétfő eljövetelétől. Marad a legjobb napnak a szombat. Vagy az sem, ha különóránk van aznap, vagy dolgozunk. Nehéz ügy ez.

Azzal azért mind tisztában vagyunk, hogy nem a hét napjai tehetnek minden rosszról (vagy jóról) az életünkben. De hogy miért kapták a hétfők ezt a nem túl megtisztelő szerepet, annak azért voltak okai. Fel is sorolunk párat:

 • Két nap „szabadság”, vagyis hétvége után vissza kell szállni a mókuskerékbe.
 • Ha valaki nem szereti a munkáját vagy a sulit, akkor nehezen rázódik vissza.
 • Ha valaki unja a munkáját, sulit, ugyanez.
 • Elárasztás – vagyis egy kis pihi után soknak bizonyul felvenni újra a tempót.
 • Újabb határidők lesznek, amiket tartani kell.
 • Ha jó hétvégénk volt, nem kellett órára kelni, tudtunk pihenni és még szórakozni is, ahhoz képest a meló/suli nyilván nem lesz annyira izgalmas, kielégítő.
 • Ha viszont hétvégén nem sikerült pihennünk, akkor meg azért utálatos a hétfői kezdés, mert fáradtan kell robotolnunk.

És akkor a lényeg. Mit tehetünk a hétfőutálatunk ellen?

 • Ne a hétvégének éljünk. Vagyis ha időnk engedi, mert vannak napok, amikor nincs annyi pluszóra, kötelező sport, akármi, akkor hétköznap is iktassunk be olyan programot, amit szeretünk. Egy mozizást, sétálást, társasozást.
 • Az egyik legnehezebb: ne aludjunk sokkal tovább. Nagy a csábítás, hogy délig ágyban maradjon az ember hétvégén, amikor megteheti. De ha meg tudod tartani nagyjából ugyanazt az alvásritmust, az nemcsak abban segít, hogy kevésbé utáld a hétfői felkelést, de az egészségedre és általános hangulatodra is jó hatással lesz.
 • Készülj fel vasárnap a hétfőre. Mármint készítsd ki a másnapi ruhádat, készítsd el az uzsonnádat vagy ebédedet. Minél kevesebb dologgal kell hétfőn reggel kapkodva bajlódnod, annál jobb lesz.
 • Próbálj meg vasárnap időben lefeküdni. Megint egy nehéz feladat, de jóval kevésbé fog fájni a hétfő reggel, ha kipihent vagy, mint ha kialvatlan.
 • A zene bizonyítottan jó hatással van a mentális egészségünkre. Nemcsak suliba vagy munkába menet lehet zenét hallgatni, hanem már készülődés közben is. És ha lehet, akkor ilyenkor hanyagold a lehúzós dalokat. Akkor is, ha szereted őket, vagy ha a hangulatodhoz az illik. Kis reggeli pörgetés vagy chillelés a jobb ilyenkor.
 • A másik reggeli élénkítő a testmozgás. Ha nem megy ilyenkor egy edzés, félkómásan, még korábbi keléssel, megértjük. De egy jó kis – akár csak 5-10 perces – nyújtás mindenkinek belefér. Már annyitól is feljebb kúszhat az endorfin szintje az agyadban (ez más néven a boldogsághormon).

Összességében fontos lenne azon elgondolkodni, mi vagy mik a fői okai annak, hogy annyira nyögvenyelősen indítod a hetedet. Mi az, ami nem oké az életedben? És beszélni erről egy megbízható emberrel.

(Ha lelki problémával küzdesz, vagy csak kiöntenéd a szíved, írhatsz pszichológusunknak, Szél Dávidnak ide bökve. Neved titok marad.)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.