Na, melyik szárazföldi állatnak van a legnagyobb szeme?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A struccok a Föld legnagyobb madarai (akár 2,8 méter magasra is megnőhetnek) de ők a leggyorsabb röpképtelen madarak is. Egy másik rekordot is tartanak: nekik van – testükhöz képest – a legnagyobb szemük a szárazföldi állatok közül.

Lehet, hogy még nem láttál struccot nagyon közelről, de hatalmas és nagyon fura szemei vannak. Ez nem véletlenül alakult így, a gigantikus szemgolyók előnyt jelentenek számukra a túlélésben. Még ha nem is néznek ki tőlük túl csinosan.

Egy strucc szemgolyójának az átmérője körülbelül 5 centiméter, ami nagyjából ötször nagyobb, mint az emberi szem. Mivel így igen tekintélyes a látómezejük, a struccok mindig gyorsan felmérhetik a potenciális veszélyeket. A fejük felett és mögött azonban hatalmas vakfoltjuk van (azaz ott nem látnak).

A struccok amúgy binokuláris látással is rendelkeznek (ez azt jelenti, hogy a két szem képes egyetlen képet közvetíteni az agynak). Ez a képesség pedig óriási előnyt jelent a táplálékkeresésnél. Mivel a struccok elsősorban növényevők, képesnek kell lenniük arra, hogy olyan apróságokat is kiszúrjanak, mint a levelek, magvak és virágok. Néha amúgy apróbb rovarokat és gerinceseket is esznek, így a mozgó zsákmányt is könnyen meg tudják célozni.

Vicces tény, hogy a struccoknak nagyobbak a szemei, mint az agya: képzelj el egy golflabdát két billiárdgolyóval összedrótozva. Nagyjából ekkora a méretkülönbség. (IFL Science)

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!