Na, melyik szárazföldi állatnak van a legnagyobb szeme?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A struccok a Föld legnagyobb madarai (akár 2,8 méter magasra is megnőhetnek) de ők a leggyorsabb röpképtelen madarak is. Egy másik rekordot is tartanak: nekik van – testükhöz képest – a legnagyobb szemük a szárazföldi állatok közül.

Lehet, hogy még nem láttál struccot nagyon közelről, de hatalmas és nagyon fura szemei vannak. Ez nem véletlenül alakult így, a gigantikus szemgolyók előnyt jelentenek számukra a túlélésben. Még ha nem is néznek ki tőlük túl csinosan.

Egy strucc szemgolyójának az átmérője körülbelül 5 centiméter, ami nagyjából ötször nagyobb, mint az emberi szem. Mivel így igen tekintélyes a látómezejük, a struccok mindig gyorsan felmérhetik a potenciális veszélyeket. A fejük felett és mögött azonban hatalmas vakfoltjuk van (azaz ott nem látnak).

A struccok amúgy binokuláris látással is rendelkeznek (ez azt jelenti, hogy a két szem képes egyetlen képet közvetíteni az agynak). Ez a képesség pedig óriási előnyt jelent a táplálékkeresésnél. Mivel a struccok elsősorban növényevők, képesnek kell lenniük arra, hogy olyan apróságokat is kiszúrjanak, mint a levelek, magvak és virágok. Néha amúgy apróbb rovarokat és gerinceseket is esznek, így a mozgó zsákmányt is könnyen meg tudják célozni.

Vicces tény, hogy a struccoknak nagyobbak a szemei, mint az agya: képzelj el egy golflabdát két billiárdgolyóval összedrótozva. Nagyjából ekkora a méretkülönbség. (IFL Science)

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?