Napi tízezer lépés meghosszabbítja az életet. Vagy mégsem?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Már jó pár éve megjelent a „napi tízezer lépéssel megőrizheted az egészségedet és hosszabb életed lesz” feltevés. Sokan, akik a napjuk nagy részét padban vagy asztal mögött, esetleg kicsi gyerekkel otthon töltik, fogták a fejüket, hogy ez lehetetlen küldetés. A lusták siránkoztak. Az orvosok pedig mindenkit biztattak, hiszen tény: a testmozgás szükséges a jó egészséghez. De voltak olyanok is, akiknek a napi tízezer lépés semmiségnek tűnt.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Később kiderült, hogy ez a tízezer lépés inkább egy reklámfogás volt egy japán kütyühöz, nem pedig valós adatokon alapult. A lényeg, hogy megjelenése után nem sokkal kétségbe vonták annak pontosságát. És most készült egy kutatás, amiben négy kontinensről több tízezer ember adatait vetették össze egy pontosabb számért. Ez pedig – életkortól függően – közelebb van a napi 6000 lépéshez. A kutatás vezetője azt mondta, hogy egy bizonyos lépésszámig emelkedik a betegségek kockázatának csökkentése, de fölötte már kiegyenlítődik, azaz nem lesz lényeges különbség. Ez a szám pedig életkortól függ.

Hatvan év fölött már napi 6000 lépés jótékony hatással van. A fiatalabbaknál pedig 8000 is elég. Ami a lépések sebességét illeti, a kutatók nem találtak különbséget azok között, akik lassabban mentek, mint akik gyorsabban.

Amiben egyetértenek, hogy a mozgás kulcsfontosságú egy egészséges élethez. Nagy szerepet játszik nemcsak a mentális egészségünk megőrzésében, de a szív és érrendszeri betegségek, a gyomor és bélrendszeri betegségek megelőzésében, és a csontjaink, izmaink karbantartásában. A sok ülőmunka mozgás nélkül pedig mindenképp ártalmas az egészségünkre, és megrövidítheti az életünket. (Science Alert)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?