Nem gyűjthetsz ám akármit az erdőben

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Már épp eleget nyúztunk azzal, hogy menj kirándulni meg gombászni, reméljük, hallgattál is ránk. Viszont eddig nem volt szó arról, hogy mit és mennyit gyűjthetsz az erdőben, ugyanis vannak olyan dolgok, amikért komoly bírság is jár, ha összeszeded.

Először nézzük azt, hogy mit tilos hazahozni az erdőből

Agancsok: A szarvasok, őzek tavasszal hullajtják el az agancsukat. Mivel a vadak és így az agancsok is állami tulajdonban vannak, csak az szedheti össze őket, akinek engedélye van erre. Persze érthető, ha megtetszik egy trófea és szívesen hazavinnéd, de két okból ne tedd. Egyrészt ezekből az elhullott agancsokból nagyon sok információt tud szerezni az erdészet. Például arról, hogy mennyi és milyen korú állat él ott, és hogy ezeknek milyen az állapota. Másrészt pedig nagyon komoly büntetés jár érte, akár 5 millió forintos bírságot is kaphat az, aki hazavisz egy agancsot.

Ásványok, ősmaradványok, régészeti leletek: Ugyan nem mindennapos, hogy ásványra bukkan valaki az erdőben, de nem elképzelhetetlen. Ezt bizony ott kell hagyni, ugyanúgy, ahogy tilos kipiszkálni egy sziklából a megkövült csigát is. Ha pedig régi pénzérmére, vagy bármilyen nagyon réginek látszó tárgyra bukkansz, azt be kell jelenteni az illetékes múzeumnál.

Védett növények, védett gombák: Elég hosszú lista van arról, hogy mik a védett növények, de arról nem biztos, hogy tudtál, hogy a gombák, sőt a zuzmók közt is vannak védett fajok. Ezeket tilos leszedni, ráadásul büntetés is jár érte. Védett növénynek számít még a moha is a fák oldalán, ezt sem leszedni, sem hazavinni nem szabad.

Ez a védett süngomba. kép: wikipedia

És amit gyűjthetsz

Fontos tudni, hogy nem lehet korlátlan mennyiséget hazavinni sem a szedhető gombából, sem a gyógynövényekből vagy gyümölcsökből. A gyűjthető növényekből fejenként két kiló az, amit hazavihetünk. Ha pedig természetvédelmi területen gyűjtögetnél, arra külön engedélyt kell kérni. Magánerdőkbe pedig elvileg nem mehet más, mint a tulaj, és az, akinek ő megengedi.

Gombák: Erről már írtunk részletesebben, de nem baj, ha itt is olvasod: minden gombát érdemes átnézetni szakértővel. Nagyon komoly bajt tud okozni egy mérges gomba, még akkor is, ha nem eszed meg, de a kosaradban a többihez keveredik.

Ehető növények: Tavasszal sokan szednek medvehagymát, de rengeteg gyógynövény és egyre több bogyó is elérhető már ilyenkor. Itt is be kell tartani a max. 2 kilós szabályt.

Erdei szamóca. kép: pixabay

Virág: ha nem védett és nem kazalnyit viszel haza, akkor rendben van. De inkább ne vidd haza, mert a vadvirágok gyorsan hervadnak.

Tobozok, makk: Ha csak néhány darabot szedsz ezekből, az nem probléma. Ha nagyobb mennyiséget szeretnél, az viszont már engedélyköteles, ugyanis az erdő tulajdonosát illeti meg. A makkgyűjtés például lopásnak számít, ha zsákszámra szedik. (agroinform.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?