Nem volt valami nagy élmény a kőkorszaki csókolózás

A kőkorszak nem a legpihentetőbb időszak volt a világon: nem csak a ragadozókkal és az időjárással kellett küzdeni, vagy harcolni az élelmiszerért. Ott volt a bakteriális fertőzés halálos veszélye is. Ezek a bacik az ételekből, a szennyezett vízből és meglepő módon a csókolózásból származtak.

Egy új svéd kutatásban megvizsgálták, milyen kórokozók kavarogtak a kőkori Skandináviában. Ehhez 38 ember maradványait elemezték, akik közül néhányan ősi vadászó-gyűjtögető közösségekből, mások pedig újkőkori földművelő településekről származtak.

A tudósok összesen 660 mikrobafajt azonosítottak. A legelterjedtebbek közé tartozott a Yersinia enterocolitica és a Salmonella enterica. Mindkét baktérium felelős lehet a nem megfelelően átsütött hústól, vagy ürülékkel szennyezett ételekből eredő ételmérgezésekért. Az ételmérgezés ma már egy rövid ideig tartó, kellemetlen betegségnek számít, de évezredekkel az antibiotikumok és a modern orvostudomány előtt akár végzetes lehetett.

A minták között a tudósok megtalálták a meningococcus-betegségért felelős baktériumfajt is. A fertőzést egy viszonylag ritka kórokozó okozza, és gennyes agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés formájában jelentkezhet. A meningococcus-fertőzés ellen választható védőoltás van forgalomban.

Ezek a baktériumok egyébként természetes módon is jelen lehetnek az alsó légutakban, de néhány embert, – például a gyenge immunrendszerűeket – nagyon megbetegíthet. A baci a fertőzött emberekkel való szoros érintkezéssel terjed. Akár egy házban élünk vele, akár közvetlenül érintkezünk a nyálával – azaz csókolózunk vele.

Érdekes, hogy az egyik ezeréves előd maradványaiban a pestis kórokozóját is kimutatták. Könnyen gondolhatnánk, hogy a kőkorszaki skandinávok számára a pestis volt a legkomolyabb veszély, de a kutatók szerint az élelmiszerrel terjedő betegségek sokkal, de sokkal gyakoribbak voltak. És ezért problémásabbak is.

A meningococcus-fertőzés nem az egyetlen „csókbetegség”, amelyet az ókori múltban terjesztettek az emberek. Az ókori Mezopotámiából származó írott források azt mutatják, hogy a csókolózás az intim társadalmi élet része volt körülbelül 4500 évvel ezelőtt. A sok csókolózásnak köszönhető a Herpes simplex – a bosszantó, ajakherpeszt okozó vírus – megjelenése, amely ma már mintegy 3,7 milliárd embernek, a világ népességének 67 százalékának okoz kellemetlenségeket.

Források: IFL Science, Egészségvonal.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!