Óriási büntetést kaptak az ellenzéki pártok, és ez csak a kezdet

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Méteres, szöges virgácsot hozott a magyar állami krampusz az ellenzéki pártoknak. Hat pártnak együtt 260 millió forintot kell befizetnie. A tavalyi választási kampányban az ellenzékiek az Egyesült Államokból kaptak pénzt, emiatt szabott ki büntetést az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A számvevőszék fő feladata elvileg az, hogy az állam költéseit ellenőrizze, de a pártok gazdálkodását is felügyeli.

A mostani ügy elég bonyolult. A pártok minden évben állami támogatást kapnak, mert a működésük szükséges a demokráciához. A választásokhoz ezen felül is jár nekik pénz, hogy hirdetéseket vegyenek és rendezvényeket szervezzenek. Két dolog azonban tilos: nem fogadhatnak el pénzt külföldi államoktól és szervezetektől, és a kormányzó pártok nem nyúlhatnak bele a közös kasszába, hogy azzal egészítsék ki a kampányukat.

Ezekre a szabályokra azért van szükség, hogy a verseny tiszta maradjon. Ha például a kormányzó párt kivesz százmilliárd forintot az államkasszából, és plakátra vagy Facebook-hirdetésre költi, akkor neki sokkal több reklámja lesz, mint a többieknek. Ugyanígy felborítja a fair versengést, ha egy párt zsebét kitömi a Római Birodalom.

Trükkök itt és ott

Csakhogy a legutóbbi választáson (is) ez a rendszer teljesen torzan működött. A kormányzó Fidesz régóta használ vele szövetséges civil szervezeteket, amelyek helyette kampányolnak. A legismertebb ilyen a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Megafon. Ezek lényegében végtelen pénzből hirdethetnek, amit végül mindannyian fizetünk, mert vagy az államtól, vagy állami vállalatoktól kapják.

Ehhez jön még a kizárólag kormánypropagandát nyomató köztévé és -rádió, a Fidesz saját (szintén közpénzből fenntartott) sajtóbirodalma, a „tájékoztatásként” könyvelt kormányplakátok, és a „nemzeti konzultációk” levelei. Ezekkel a trükkökkel a Fidesz minden évben elkölt több százmilliárdot a saját népszerűsítésére, választás előtt pedig még többet is. Az ellenzéknek eközben néhány milliárd forint áll rendelkezésére, szóval annyira fair a verseny, mintha te verekednél egy tengerimalaccal. És még a malacot büntetik meg utána, mert karmolni nem ér.

A CÖF plakátja arról, hogy a baloldali politikusok háborúba sodornák Magyarországot. Fotó: Túry Gergely / HVG

Az Állami Számvevőszéket mellesleg szintén a Fidesz irányítja, ezért az a kormánypárt ilyen csalásait nem vizsgálja és nem bünteti.

A 2022-es választásokon nem az ellenzéki pártok, hanem szintén hozzájuk közel álló szervezetek kaptak pénzt amerikai támogatóktól, körülbelül négymilliárd forint értékben. Lényegében lemásolták a Fidesz módszerét, csak tengerimalac-méretben, és nem a magyar adófizetők pénzéből. Emiatt kapták a bírságot. A hat megbüntetett párt a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd és a Lehet Más a Politika (LMP).

A 260 milliós büntetés mellett ugyanennyi pénzt elveszítenek a nekik járó állami támogatásból, tehát ez igazából a duplája lesz. Emellett további intézkedések is várhatók még, ezekből akár milliárdos veszteségük is lehet.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?