Öt érdekesség Jézusról

Karácsonykor a keresztény kultúrában Jézus születését ünneplik, a megváltóét (messiásét), akit apja, Isten azért küldött a Földre, hogy szenvedésével és halálával megváltsa az emberiséget bűnei alól.

Feltételezett születési évétől számítják a mai (keresztény) világ időszámítását. Ez az általunk is használt gregorián naptár. Azaz Jézus eszerint 2023 éve született.

Régészek, történészek és kutatók zöme egyetért abban, hogy valóban létezett egy Jézus nevű személy, az őt övező történetekről viszont ahányan vannak, annyiféleképpen gondolkodnak.

1. A Biblia nem ír konkrétumot Jézus külsejéről, ám azt tudjuk, hogyan néztek ki általában az akkori Palesztinában élő zsidók. Ebből jutottak arra a kutatók, hogy hiába ábrázolják Jézust szőkésbarna hajjal, világos bőrrel, sokkal valószínűbb, hogy a többiekhez hasonlóan sötétebb bőre, haja és szakálla volt. Erre utal az is, hogy amikor a katonák keresték, az őt eláruló Júdásnak egy csókkal kellett jeleznie, melyikük Jézus. Vagyis nem különbözött annyira az apostolaitól.

Ha viszont azt nézzük, hogy szűzi fogantatással jött világra, akkor a DNS-e 50 százaléka anyjától, Máriától származott, a másik 50 százalék viszont ismeretlen eredetű (isteni), hiszen Józsefé nem lehetett. Így viszont ötletünk sincs, hogyan nézhetett ki. 

Arról egyébként ír a Biblia, hogy milyen lesz, amikor visszajön. János evangélista a „jelenésekről”, vagyis látomásokról szóló könyvében ez olvasható:

„Az ő feje pedig és a haja fehér vala, mint a fehér gyapjú, mint a hó; és a szemei olyanok, mint a tűzláng. És a lábai hasonlók valának az izzó fényű érchez, mintha kemencében tüzesedtek volna meg; a szava pedig olyan, mint a sok vizek zúgása.”

Richard Neave antropológus Jézus-ábrázolása a korabeli leletek alapján. Fotó: BBC Library

2. Az Újszövetség (a Biblia második része, amely főleg Jézusról szól) kifejezetten említi, hogy Jézusnak voltak testvérei, négy fiú és két lány. A hívők között ez egy vitás pont. Egyes protestáns vallásúak szerint valóban születtek Máriának és Józsefnek földi gyermekei. A katolikusok viszont úgy tartják, Mária szűz maradt egész életében, és az írásokban a testvér szó más rokonokra vonatkozik.

3. Jézusnak tizenkét tanítványa volt, akiket apostoloknak neveznek. Egyikük, a már említett Júdás, miután elárulta Jézust, rögtön meg is bánta tettét. A Biblia szerint vissza akart térni az apostolokhoz, akik nem bocsátottak meg neki, ezért véget vetett az életének. Az ő helyére került Mátyás. Ő volt az egyetlen olyan apostol, akit nem maga Jézus választott ki.

Az utolsó vacsora című Leonardo Da Vinci festmény. Jézus és apostolai. Forrás: Wikipédia
Leonardo Da Vinci: Az utolsó vacsora. Jézus és apostolai. Forrás: Wikipédia

4. A történészek véleménye megoszlik Jézus pontos születési idejéről. Gyanús, hogy a pásztorok decemberi fagyban tuti nem őrizték juhaikat a Betlehemhez közeli mezőkön, ahol megjelent nekik az angyal, és bejelentette nekik a messiás eljövetelét. De abban nagyrészt egyetértenek, hogy Galileában, azon belül is Názáretben született. A terület akkor a Római Birodalomhoz tartozott, ma Izrael része. Akkoriban leginkább zsidók éltek ott. Ma a történelmi Názáretet muszlimok és keresztények lakják, Felső-Názáretben élnek zsidó vallásúak. Jézus (anyai) felmenői tehát minden bizonnyal zsidók voltak, de a zsidóság nem fogadja el Jézust messiásnak. Ők még mindig várják a megváltójukat. Érdekesség, hogy a muszlimok viszont Jézust a Koránban, az iszlám vallás szentírásában, szintén az egyik megjövendölt prófétának tartják.

5. Jézusnak sokkal több konfliktusa volt egyházi vezetőkkel, mint az átlagemberekkel. A Bibliában is szerepel, hogy mérgében felborította a templomi árusok asztalait, mert nem tetszett neki, hogy bizniszelésre használják apja házát. A Biblia más összetűzéseket is említ vallási vezetőkkel. Ezek során Jézus az Istennel való kapcsolat fontosságát hangsúlyozta a szertartások helyett. Kritizálta is őket, amiért nem törődnek az emberek panaszaival. Néha egyenesen álszentnek nevezte őket.

+1 Jézusnak nem Krisztus volt a vezetékneve. Az első századi Palesztinában az embereknek nem volt vezetéknevük. Úgy hivatkoztak egymásra, hogy szüleiket említették. Például: Jézus, az ács József és Mária fia. A Krisztus a görög Χριστός (Khrisztosz) szóból származik, ami krizmával (szentelt olajjal) felkentet, megszenteltet jelent.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Meleg is lesz, melegek is, sőt szivárvány is várható! Vagyis ugorgyán! Meg ufók!

Kidobták Magyar Pétert egy bulihelyről, Orbán Viktor házasodó fotelekről beszélt – híradó

És még: meghosszabbították a hőségriadót, Múzeumok Éjszakája lesz holnap.