Pogány Judit lett a Nemzet Színésze

A Nemzet Színészei közé választották Pogány Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt. A színésznőt jelenleg az Örkény Színházban láthatjátok, de korábban tagja volt a Nemzeti Színháznak és a kaposvári Csiky Gergely színháznak is. Több mint 160 színházi szerepe volt, játszott közel ötven filmben (köztük például a Csinibabában, az Eldorádóban, a Legényanyában és a Bástyasétány ’74-ben). Szerepelt húsz tévéjátékban, sorozatokban, és rengeteget szinkronizált is. Az ő hangján szólal meg Szaffi és Vuk, a héten már említett Kacsamesék kiskacsái, és ő a mesélő a Bogyó és Babócában is.

Arról, hogy ki lehet a Nemzet Színésze, azok szavaznak, akik maguk is azok. A Nemzet Színésze címet egyszerre tizenketten viselhetik, olyan kimagasló művészek, akik legalább negyven évet töltöttek el a színészi pályán, vagy akik legalább húsz évig játszottak a Nemzeti Színházban. Akkor üresedik meg köztük egy hely, amikor közülük valaki meghal. Pogány Juditot a november 18-án elhunyt Csomós Mari helyére választották. A Nemzet Színészei címet jelenleg Almási Éva, Benedek Miklós, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Jordán Tamás, Király Levente, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Udvaros Dorottya viselheti Pogány Judit mellett.

(borítókép: Örkény Színház)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.

Ma ünnepeljük az apukákat!

Itt van az apák napja, énekszó és tánc köszöntse.