Repülhetünk-e cukormeghajtással?

Átrepülte az Atlanti-óceánt egy utasszállító, amelyet kizárólag bioüzemanyaggal töltöttek fel. A Boeing 787-es a kőolajból finomított kerozin helyett cukorból és használt étolajból készült keveréket égetett el. Ezt fenntartható és környezetbarát megoldásként hirdeti a kísérletet végző Virgin légitársaság és a brit kormány, amely támogatta a kutatást.

Kőolajból nem lesz több, és az elégetése szén-dioxidot termel, ami fokozza a felmelegedést. A bioüzemanyag megújul, és növekedése közben megköti a szenet, ezért elsőre jó ötletnek tűnik.

Van azonban egy apró probléma: a repülés roppant sok üzemanyagot használ. Annyira sokat, hogy ha cukorral akarjuk táplálni, ahhoz nem lenne elég Németország, Franciaország és Nagy-Britannia teljes területe összesen. Élelmiszer-hulladékból az egész Földön nincs elég ehhez. Ha pedig a mezőgazdaság egy része átáll a repülők etetésére, akkor drágább lesz az ennivaló az egész világon.

Hiába cukrozzuk?

A kísérlet annyit bizonyított, hogy a repülők gond nélkül működnek a bionaftával, de ettől még nem oldható meg, hogy az összes ezzel menjen. Vannak tudósok, akik a Virgin eljárását egyenesen greenwashingnak nevezik. Ez azt jelenti, hogy környezetbarátként tüntetnek fel olyan dolgokat, amelyek valójában nem azok.

Lehet, hogy a repüléssel járó környezeti károkat csak úgy lehet csökkenteni, ha nem repkedünk annyit. Ezt a légi közlekedés megadóztatásával lehetne elérni: ha a jegyek drágábbak, akkor jobban meggondoljuk, kiruccanjunk-e hétvégén Londonba vacsorázni egyet. Ez viszont már a politika terepe. Végül azon múlik, megértik-e a választók, hogy ez jó és szükséges intézkedés, vagy hisztizni kezdenek, hogy nekik jár az olcsó utazás.

(BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!