Tanúként hallgatták meg Varga Juditot, emberbőrbe kötött könyvet találtak – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tanúként hallgatta meg Varga Judit volt igazságügyi minisztert a Központi Nyomozó Főügyészség. Mint megírtuk nektek, Vargáról volt férje, Magyar Péter készített hangfelvételt, amiben a Völner-Schadl korrupciós ügyről beszél. Erről ide kattintva olvashattok részletesebben. A Központi Nyomozó Főügyészség azért tartott sajtótájékoztatót ma reggel, mert Magyar hangfelvételén az is hallható, hogy a ügyészségi papírokba Rogán Antal, a a miniszterelnök kabinetfőnöke kérésére belenyúltak, vagyis a nyomozati anyagot meghamisították, kihúztak belőle részleteket. Fürcht Pál főügyész azt mondta, a nyomozás még folyamatban van, így arról részleteket nem árul el.
A 24.hu vette észre, hogy szigorú kijárási korlátozás volt érvényben a koronavírus-járvány miatt azon az estén, amikor Magyar Péter szerint Varga Judittal baráti vacsorán vettek részt Gulyás Gergelynél. Ez 2020. december 28-án volt. A lap emlékeztet, hogy a járvány alatt maga Orbán Viktor kért mindenkit, hogy maradjon otthon és „egy jó buliért ne tegye kockára mindazt, amiért hónapokon keresztül együtt dolgoztunk.” Új-Zélandon egy ilyen ügy miatt lemondott az akkori egészségügyi miniszter. (24.hu)
Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora c. festménye. Forrás: Wikipédia
Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora c. festménye. Forrás: Wikipédia
Ma van nagycsütörtök, az utolsó vacsora napja, amikor Jézus összehívta apostolait. Ezt követően a Biblia szerint egyikük, Júdás elárulta őt, majd elfogták, és pénteken keresztre feszítették. Ilyenkor a katolikus egyház úgynevezett krizmaszentelési misét tart, ezt Ferenc pápa is megtartotta a Vatikánban, ezzel pedig megnyitotta a húsvéti szent három napot.
Emberbőrbe kötött könyvet találtak a Harvard egyetem egyik könyvtárában. A Des Destinées de l’Ame, vagyis A lélek végzetei című, francia nyelven írt könyv az 1930-as években került a Houghton Librarybe. Most eltávolították a bizarr borító miatt, mert etikailag problémásnak tartották. A könyv amúgy a halál utáni életen elmélkedik. Mint kiderült, a szerző adta a példányt egy orvos barátjának, aki egy elhunyt női pácienséről vette hozzá a bőrt, mert szerinte ez illett a témához. Egyelőre nem tudni, ki volt a nő, de igyekeznek kideríteni. A BBC szerint nem ez az egyetlen ilyen könyv, a 19. században orvosok készítettek még ilyeneket. (BBC)
Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Emberekéhez hasonló jogokat adnának a bálnáknak Új-Zélandon. A kezdeményezés a maori őslakosoktól származik. Tūheitia, az Új-Zéland lakosságának 17 százalékát adó maorik választott királya azért kéri ezt, mert a bálnák egészsége és környezete is veszélyben van. A bálnák létfontosságú szerepet játszanak az óceán egészségének fenntartásában. „Sürgősen cselekednünk kell, hogy megvédjük ezeket a csodálatos teremtményeket, mielőtt túl késő lenne” – tette hozzá. A 13 nagy bálnafaj közül a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint 6 a veszélyeztetett vagy sérülékeny fajok közé tartozik. (24.hu)
Kiemelt kép: Unsplash

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?