Te üzemeltetnél postát az Antarktiszon?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nemrég feladták a világ egyik legjobb álláshirdetését. Ez pedig

a pingvinposta-üzemeltetés az Antarktiszon.

Na jó, nem minden szempontból a legjobb. Például nem jár érte fizetés, hónapokig egy apró szobában kell lakni több másik emberrel és bírni kell a pingvinkaka szagát. Mégis: évről évre több ezer ember pályázza meg a pozíciót.

Az Antarktisz legnépszerűbb turisztikai célpontja egy egyedülálló brit postahivatal az Antarktiszi-félsziget szívében, Port Lockroyban. A bázis több mint száz éve ad otthont felfedezőknek, bálnavadászoknak, tudósoknak és tengerészeknek, akik folyamatosan gazdagították az Antarktisz történetét. A kutatóbázis három épületből áll, a legnagyobban egy múzeum, egy posta és egy ajándékbolt található.

Wikipedia

A bázison csak négy hónapig, novembertől február végéig van szezon:

  • ekkor a pingvinek visszatérnek a mélytengeri halászat intenzív időszakából a postahivatalnál lévő szaporodóhelyükre,
  • a szigeten pedig három önkéntes dolgozik és fogadja a napi két hajónyi turistát, üzemelteti az ajándékboltot és a múzeumot, valamint pingvineket számol.

Ezeket az önkénteseket keresi most a Port Lockroyt működtető jótékonysági szervezet. Illetve kereste, ugyanis a jelentkezés első szakasza már lezárult. Bárki is kapja meg a pozíciókat, életre szóló kalandban lesz része.

Nacho Canepa / Facebook

A kiválasztottak augusztustól október végéig egy átfogó képzésen vesznek részt, hogy azután Port Lockroyba költözzenek. Miután megérkeznek, nagyrészt el lesznek vágva a külvilágtól, mivel a szigeten nagyon korlátozott a telefon- és internetkapcsolat. A szezon során egy emeletes szobán is osztozniuk kell majd, akár öt másik emberrel.

Port Lockroyban nincs folyóvíz, így a személyzet tagjainak meg kell barátkozniuk azzal a gondolattal, hogy vécé helyett vödröt használjanak. Nem tudnak majd fürdeni vagy zuhanyozni, kivéve, amikor az arra járó sétahajók felveszik őket egy tusolásra. Egyébként ők viszik a szigetre a friss élelmiszereket is. A sziget annyira kicsi, hogy nem lehet félrevonulni, ha egy kis magányra vágynánk, a hosszú séták lehetősége teljesen kizárt.

UK Antarctic Heritage Trust / Facebook

A pályázóknak amúgy legalább 18 éveseknek kell lenniük, és rendelkezniük kell lakcímmel az Egyesült Királyságban. Azért egy kis erőnlét sem árt: a szigeten nap mint nap 20 literes kannákat kell cipelni és 15 kg-os dobozokat emelni, rengeteg havat kell lapátolni, illetve lépcsőket kell vágni a hóba/a jégbe, hogy a látogatók biztonságosan leszállhassanak a hajókról.

A nyár csúcspontján Port Lockroyt naponta átlagosan két hajó látogatja meg. Amíg a pingvinek azzal vannak elfoglalva, hogy párt találjanak maguknak és fészket építsenek, a turisták boldogan fotózgatják őket. A látogatók ezután megtekinthetik a műtárgyakkal teli múzeumot, a boltban vehetnek pingvin témájú emléktárgyakat, ajándékokat, a pingvinpostán pedig képeslapokat adhatnak fel szeretteiknek vagy saját maguknak.

UK Antarctic Heritage Trust / Facebook

Annak ellenére, hogy ez a világ legdélebbi postahivatala, minden szezonban feldolgoz nagyjából 80 000 levelet és képeslapot is: ezeket mind a turisták adják fel.

Az ajándékboltból és a postahivatalból származó bevételből a jótékonysági szervezet a Port Lockroy működését fizeti, valamint segít megóvni a kontinens többi brit történelmi helyszínét. A szezon végén – miután a pingvinposta is bezárt, a turisták és az önkéntesek pedig hazautaztak – a pingvinek is újra szedik a sátorfájukat, de már a kifejlett fiókáikkal az oldalukon, hogy novemberig megint a halászaton törjék a fejüket.

Források: Smithsonian Mag, Port Lockroy Antarctica, PBS.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.