impresszionizmus

Az impresszionizmus a XIX. század második felének egyik meghatározó művészeti irányzata. Leginkább a festészetben, a zenében, az irodalomban jelent meg, de a szobrászatra is hatása volt. 

Az irányzatot francia festők egy csoportja indította el, és abban az időben nagy port kavart az újításuk, mert a festményeik teljesen eltértek az akkor elfogadottól. Ezeket a festőket a „fény festőinek” is hívták, mert a képeiken az adott fényviszonyoknak megfelelően ábrázolták a dolgokat. Az élményt igyekeztek megfesteni, a fények és árnyékok játékát, ezért előszeretettel festettek a szabadban. 

A valóságban ezt úgy érték el, hogy apró, színes foltokat festettek a vászonra, így ha a képet az ember a megfelelő távolságból nézi, akkor élheti át hasonló optikai élményt. 

Az irányzatot Claude Monet, az Impresszió, a felkelő nap című festménye után nevezték el.

Claude Monet Impresszió, a felkelő nap (1872) című festménye. Forrás: Wikipédia

Az impresszionista festészet kiemelkedő alakjai: Claude Monet, Édouard Manet, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir, Camille Pissarro 

Magyar impresszionista festők: Rippl-Rónai József, Szinyei Merse Pál

Szinyei Merse Pál Majális (1873). Forrás: Wikipédia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Következő cikk

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!