18-as karikát kapott egy máshol hatéveseknek szóló családi film

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha még nem múltál el tizennyolc, nem nézheted meg azt a filmet, amire egy holland hatéves simán beülhet a családjával. Ennek oka az, hogy a valós eseményeken alapuló filmben egy transznemű focistát látni. És ugyan nem csak róla szól a film, de azok, akik  a törvényeket hozták, attól féltenek, hogy te is transznemű akarsz majd lenni, ha a moziban látsz egyet.

December 21-én kerül a mozikba a Győztes gól, amit az a Taika Waititi rendezett, aki többek közt az Oscar-díjas Jojo Nyuszit és több Marvel-filmet is.  A film egy igaz történetet dolgoz fel: egy fociedző megpróbálja gatyába rázni Amerikai Szamoa válogatottját. Nem túl nagyravágyó, azt kellene elérnie, hogy a válogatott rúgjon legalább egyetlenegy gólt. Ez elsőre nem tűnik kizártnak, de ez a csapat tartja minden idők legkínosabb világrekordját. 2001-ben 31:0-ra kaptak ki tétmeccsen, Ausztráliától. A film természetesen kitér a válogatott egyik tagja, Jaiyah Saelua történetére is. Ő volt az első transznemű focista, aki valaha világbajnoki selejtezőt játszott. Őt a filmben Kaimana, egy nonbináris színész játssza el.

Nálunk ezt a filmet 18-as karikával engedik a mozikba. Azaz abba a kategóriába sorolták, ahova jellemzően azokat a filmeket szokták, amik „alkalmasak a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó elemük az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása.” Ezek  tehát egyértelműen szexuális tartalmúak, és/vagy brutális horrorfilmek. A Győztes gól azonban egy családi mozi, egy focis film, amit az USA-ban 13, Brazíliában és Angliában 12, Svédországban és Finnországban 7, Hollandiában 6 év fölött ajánlanak. 

Mi lehet akkor vele a baj?

2021-ben a magyar országgyűlés elfogadott egy törvényt, amiben az szerepel, hogy „tilos tizennyolc éven aluliak számára olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely 

  • a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve 
  • a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, 
  • a nem megváltoztatását, valamint 
  • a homoszexualitást 
  • népszerűsíti, jeleníti meg.” 

Emiatt fóliáznak könyveket a könyvesboltokban, és emiatt nemrég kitiltották a 18 éven aluliakat a Nemzeti Múzeum egy kiállításáról.

Az a Nemzeti Filmiroda, amely a 18-as karikáról döntött, azt írta egy korábbi szakmai útmutatójában, hogy minden filmet ebbe a kategóriába kell sorolni, amiben népszerűsítik a születési nemtől eltérő nemi identitást. Szerintük az is népszerűsítés, ha az ilyesmit normálisként mutatja be egy film. Ezek alapján valószínű, hogy nem ez lesz az egyetlen, amit nem nézhetsz meg a moziban, ha nem vagy még nagykorú. Úgyhogy ha érdekel, kénytelen leszel körülnézni az interneten és a streamingcsatornákon. Odáig a kormány keze nem ér el. (HVG)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?