Mi a breadcrumbing? Ne hagyd, hogy hintáztassanak!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ismerős, hogy belezúgsz valakibe, de nem tudod, hogy az illető vajon viszonozza -e az érzéseidet? A kétségek sajnos velejárói a kezdeti (remélhetőleg kölcsönös) románcnak, de normális esetben csak az ismerkedéskor, vagy az érzelmeink kirobbanásakor. A szeret-nem szeret már nem egy jó játék. Ha szándékosan hülyítenek minket, az pedig kifejezetten káros. 

És ennek a kellően káros viselkedésnek már neve is van, breadcrumbingnak (magyarul morzsázásnak) hívják, ami azt jelenti, hogy szerelmünk tárgya időről időre morzsákat hint elénk, amiből arra következtetünk, hogy ő is érdeklődik irántunk, majd amikor komolyabbra fordulna a dolog, visszakozni kezd. 

Pszichiáterek azt mondják, a breadcrumbing egy manipulációs technika (ha szándékos, ha nem). Az illetőnek imponál, hogy valaki odavan érte, ezért néha „eteti” a másikban az érzést, akkor is, ha nem akar tőle semmit. A morzsázás egyébként az online világban virágkorát éli, mert elég akár egy gyors instant üzenet, pár mém, és újra magunkhoz édesgethetjük a másikat. 

Akik szándékosan teszik, leginkább kontrollra, egójuk hizlalására vagy figyelemfelkeltésre használják. Vagyis hogy kapjanak pozitív visszajelzéseket önmagukkal kapcsolatban úgy, hogy közben nekik nem kell elköteleződniük a másik mellett. Magyarul: húzzák az agyát, és ezzel azt is megakadályozzák, hogy túl legyen rajtuk, vagy más mellett keresse a boldogságot. 

Vannak azonban olyanok is, akik nem szándékosan viselkednek így, náluk egy korábbi trauma, neveltetés, vagy okozhatnak ilyenfajta kegyetlen bánásmódot, vagy az, ha nem tanulták meg a bensőségességet testileg és/vagy lelkileg. De ezt semmiképp sem a mi dolgunk megoldani, hanem szakemberé.

A morzsázás egyébként nemcsak romantikus kapcsolatokban, de munkakapcsolatokban, barátságokban vagy akár családi kötelékben is előfordulhat. 

Hogyan ismerhető fel?

Egy barát rendszeresen elmondja, milyen szívesen találkozna, utazna, programolna veled, de valójában csak akkor keres és kerül sor találkozásra, ha valamire szüksége van. 

Romantikus kapcsolatban az illető kedves, szívhez szóló üzeneteket ír, playlisteket küld, közös érdeklődési körötökbe tartozó mémeket, videókat oszt meg veled, vagy akár verset, idézetes célozgatásokat. De soha nem tart ki huzamosabb ideig, és időről-időre eltűnik. Megterveztek egy találkozót, és a legritkább esetben jön össze. És magáról, hogy merre jár, mit csinál, igencsak kevés infót oszt meg a másikkal. Amikor pedig ezt megunja az áldozat, akkor hirtelen turbófokozatra kapcsol és nagyon érdeklődő, kedveskedő lesz.

Munkakapcsolatban tipikus példa, ha egy főnök folyamatosan előléptetést vagy fizetésemelést ígérget plusz melóért, de ez valahogy sosem teljesedik be. 

Mit tegyünk ellene?

A morzsázásnak sajnos komoly negatív hatása van a mentális egészségre, főleg azért, mert folyamatos zavarodottságot kelt az emberben. Leggyakrabban szorongást, szomorúságot, zavartságot, magányt, elhagyatottságot, reményt és alulértékeltséget érezhetnek az elszenvedők. Még rosszabb esetben valakiben ez a viselkedés „normalizálódik”, és jóval alacsonyabbra teszi az emberi kapcsolatokkal szemben támasztott elvárásait. 

A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy figyeljünk, és ismerjük fel a breadcrumbingot. Utána következhet az, hogy megszakítjuk a kapcsolatot a bántalmazóval. Majd megvizsgáljuk (akár szakember segítségével), mi a gyökere annak, hogy elfogadtunk, vagy megengedtünk egy ilyenfajta magatartást. Csak ezután tudjuk újra felépíteni az önbizalmunkat. 

(CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!