65 éves lett Barbie, és még mindig legyőzhetetlen

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tavaly, amikor bemutatták a mozikban az élőszereplős Barbie-filmet Margot Robbie főszereplésével, kislányok, felnőtt és középkorú nők egész tömege ment pink és rózsaszín ruhában a moziba. Újraéledt a rajongás, ami nem is csoda: a barbizás számos generációnak volt meghatározó élmény kisebb korában.

A baba ugyanis ma 65 éves: 1959. március 9-én mutatták be egy óriási amerikai játékkiállításon. Barbie születését egy tengerentúli üzletasszonynak köszönhetjük. Ruth Handler, aki a Mattel játékgyártó cég egyik alapítójának a felesége volt, észrevette, hogy a lánya, Barbara nagyon szívesen játszik papírbabákkal. Csakhogy őket nem babaként kezelte, sokszor felnőtt szerepeket adott nekik.

Freepik

A babák dolgozni mentek, autót vezettek, a barátnőikkel találkoztak. Azonban akkoriban a piacon csak csecsemőarcú babákat lehetett kapni. Ruth felvetette a férjének, hogy kellene egy felnőtt testű baba is, de a férfi – és a Mattel többi alapítója – sem lelkesedett az ötletért.

Ruth 1956-ban Európába jött, Németországban pedig rátalált a Bild Lilli nevű felnőtt babára. Annyira megtetszett neki, hogy rögtön hármat vett belőle, kettőt pedig bevitt a Mattelhez. Amerikában aztán újratervezték a babát, ami új nevet is kapott, Handler lánya, Barbara után.

Ruth Handler. Los Angeles Times / Wikipedia.

Az első Barbie-baba fekete-fehér zebracsíkos fürdőruhát viselt és copfba fogták a haját. Szőke és barna hajú Barbie-t is lehetett kapni, amit amúgy „tinédzser korú divatmodellként” forgalmaztak. Két évvel később – mivel Barbie-nak szüksége volt egy barátra is – piacra dobták a Barbie férfi megfelelőjét, Kent. Őt Ruth fiáról nevezték el, akit Kenneth-nek hívtak.

A baba egyre nagyobb siker lett, a Mattel pedig egyre több rokont, testvért és kiegészítőt hozott létre neki. Később jöttek az afroamerikai és a spanyol babák: az volt a cél, hogy Barbie-ban minél több kislány fedezhesse fel magát. A különböző bőrszínű Barbie-k azonban nem oldották meg azt a problémát, hogy a baba felnőtt teste egyáltalán nem hasonlított egy igazi testre. Márpedig a gyerekek a babát példaképnek tekintették, utánozni akarták őt.

Pexels

A kritikusok attól tartottak, hogy a gyermekeknek a Barbie-nak köszönhetően étkezési zavaraik lesznek, hiszen az ő testméretei, nyak-és lábhosszúsága az elérhetetlen álom kategóriába tartoznak. Pedig Ruth Handler annak idején azt szerette volna, hogy a babák példát mutassanak a kislányoknak. Ezért is mutatta be Barbie-t erős, független, a karrierjére koncentráló nőként. Aki bármit elérhet, amit akar, és senkitől sem függ.

Barbie-nak a születése óta már több mint 250 karrierje volt, és néha megelőzte a korát. 1965-ben – 13 évvel azelőtt, hogy a NASA női űrhajósokat vett fel – megszületett az űrhajós Barbie. 1973-ban piacra dobták a sebész Barbie-t is, pedig akkoriban az orvosoknak csak kevesebb mint tíz százaléka volt nő.

Pilóta- és tengernagy-Barbie. Fotó: Mattel

A 80-as évektől kezdve a Mattel videójátékokat, animációs filmeket készített Barbie-ról, és közben megpróbált lépést tartani a korral, hogy az újabb és újabb kislányok számára is mindig aktuális és érvényes legyen. Miután korrigálták valamelyest a testfelépítését, egyre befogadóbbá tették a márkát. Készítettek például kerekesszékes és lábprotézissel járó Barbie-t is. Jelenleg 22 féle bőrszínű, 94 féle frizurájú és 5 féle testfelépítésű baba kapható.

A Barbie még 2024-ben is a legtöbb pénzt hozó terméke a Mattelnek: a cég számításai szerint minden másodpercben két babát adnak el valahol a világon. Ruth Handler 2002-ben meghalt, de Barbie örökké élni fog.

A tavalyi élőszereplős mozifilmben el is játszottak a gondolattal, mi lenne, ha Barbie engedélyt kérne tőle ahhoz, hogy emberré váljon. „Nincs szükséged az engedélyemre” – magyarázza Ruth a babának. „Nem irányíthatlak téged, ahogy a saját lányomat sem tudom irányítani. Róla neveztelek el téged: Barbaráról. És mindig hittem benned, ahogy benne is hittem. Mi, anyák, a lányaink háta mögött állunk, hogy visszanézve lássák, milyen messzire jutottak.”

Barbie pedig kétségkívül messzire jutott az elmúlt 65 évben.

Források: Britannica, Wikipedia, Mattel, History. Kiemelt kép: Mattel.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!