65 éves lett Barbie, és még mindig legyőzhetetlen

Tavaly, amikor bemutatták a mozikban az élőszereplős Barbie-filmet Margot Robbie főszereplésével, kislányok, felnőtt és középkorú nők egész tömege ment pink és rózsaszín ruhában a moziba. Újraéledt a rajongás, ami nem is csoda: a barbizás számos generációnak volt meghatározó élmény kisebb korában.

A baba ugyanis ma 65 éves: 1959. március 9-én mutatták be egy óriási amerikai játékkiállításon. Barbie születését egy tengerentúli üzletasszonynak köszönhetjük. Ruth Handler, aki a Mattel játékgyártó cég egyik alapítójának a felesége volt, észrevette, hogy a lánya, Barbara nagyon szívesen játszik papírbabákkal. Csakhogy őket nem babaként kezelte, sokszor felnőtt szerepeket adott nekik.

Freepik

A babák dolgozni mentek, autót vezettek, a barátnőikkel találkoztak. Azonban akkoriban a piacon csak csecsemőarcú babákat lehetett kapni. Ruth felvetette a férjének, hogy kellene egy felnőtt testű baba is, de a férfi – és a Mattel többi alapítója – sem lelkesedett az ötletért.

Ruth 1956-ban Európába jött, Németországban pedig rátalált a Bild Lilli nevű felnőtt babára. Annyira megtetszett neki, hogy rögtön hármat vett belőle, kettőt pedig bevitt a Mattelhez. Amerikában aztán újratervezték a babát, ami új nevet is kapott, Handler lánya, Barbara után.

Ruth Handler. Los Angeles Times / Wikipedia.

Az első Barbie-baba fekete-fehér zebracsíkos fürdőruhát viselt és copfba fogták a haját. Szőke és barna hajú Barbie-t is lehetett kapni, amit amúgy „tinédzser korú divatmodellként” forgalmaztak. Két évvel később – mivel Barbie-nak szüksége volt egy barátra is – piacra dobták a Barbie férfi megfelelőjét, Kent. Őt Ruth fiáról nevezték el, akit Kenneth-nek hívtak.

A baba egyre nagyobb siker lett, a Mattel pedig egyre több rokont, testvért és kiegészítőt hozott létre neki. Később jöttek az afroamerikai és a spanyol babák: az volt a cél, hogy Barbie-ban minél több kislány fedezhesse fel magát. A különböző bőrszínű Barbie-k azonban nem oldották meg azt a problémát, hogy a baba felnőtt teste egyáltalán nem hasonlított egy igazi testre. Márpedig a gyerekek a babát példaképnek tekintették, utánozni akarták őt.

Pexels

A kritikusok attól tartottak, hogy a gyermekeknek a Barbie-nak köszönhetően étkezési zavaraik lesznek, hiszen az ő testméretei, nyak-és lábhosszúsága az elérhetetlen álom kategóriába tartoznak. Pedig Ruth Handler annak idején azt szerette volna, hogy a babák példát mutassanak a kislányoknak. Ezért is mutatta be Barbie-t erős, független, a karrierjére koncentráló nőként. Aki bármit elérhet, amit akar, és senkitől sem függ.

Barbie-nak a születése óta már több mint 250 karrierje volt, és néha megelőzte a korát. 1965-ben – 13 évvel azelőtt, hogy a NASA női űrhajósokat vett fel – megszületett az űrhajós Barbie. 1973-ban piacra dobták a sebész Barbie-t is, pedig akkoriban az orvosoknak csak kevesebb mint tíz százaléka volt nő.

Pilóta- és tengernagy-Barbie. Fotó: Mattel

A 80-as évektől kezdve a Mattel videójátékokat, animációs filmeket készített Barbie-ról, és közben megpróbált lépést tartani a korral, hogy az újabb és újabb kislányok számára is mindig aktuális és érvényes legyen. Miután korrigálták valamelyest a testfelépítését, egyre befogadóbbá tették a márkát. Készítettek például kerekesszékes és lábprotézissel járó Barbie-t is. Jelenleg 22 féle bőrszínű, 94 féle frizurájú és 5 féle testfelépítésű baba kapható.

A Barbie még 2024-ben is a legtöbb pénzt hozó terméke a Mattelnek: a cég számításai szerint minden másodpercben két babát adnak el valahol a világon. Ruth Handler 2002-ben meghalt, de Barbie örökké élni fog.

A tavalyi élőszereplős mozifilmben el is játszottak a gondolattal, mi lenne, ha Barbie engedélyt kérne tőle ahhoz, hogy emberré váljon. „Nincs szükséged az engedélyemre” – magyarázza Ruth a babának. „Nem irányíthatlak téged, ahogy a saját lányomat sem tudom irányítani. Róla neveztelek el téged: Barbaráról. És mindig hittem benned, ahogy benne is hittem. Mi, anyák, a lányaink háta mögött állunk, hogy visszanézve lássák, milyen messzire jutottak.”

Barbie pedig kétségkívül messzire jutott az elmúlt 65 évben.

Források: Britannica, Wikipedia, Mattel, History. Kiemelt kép: Mattel.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.