A diktátor, aki fél Micimackótól

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma este Magyarországra érkezik Kína elnöke. Hszi Csin-ping európai körútján előbb Franciaországba, majd Szerbiába látogatott. Az elnök elsősorban gazdasági együttműködésről tárgyal partnereivel. A kínai vállalatok már ma is fontos szereplők Magyarországon: akkugyárak működnek és épülnek, autógyár készül, vasutat építenek.

Kína diktatúra, ahol a kommunista pártot nem lehet leváltani, a választások nem szabadok. A világ egyik legfontosabb országát, gazdasági és katonai szuperhatalmát teljhatalommal vezeti Hszi Csin-ping. Természetesen a sajtó sem szabad, és az internetet is szigorúan ellenőrzik. Például tilos Micimackót posztolni a közösségi médiában.

Tőle ugyanis a mindenható uraság fél.

A történet 2013-ban kezdődött. Hszi ekkor az Egyesült Államokban találkozott Barack Obama akkori elnökkel. A magas és vékony Obama és a pufók, kerek fejű Hszi párosa sokaknak eszébe juttatta Tigrist és Micimackót. Ez akkor még ártatlan poén volt. De onnantól nem volt megállás, Micimackó mindenhol ott volt, amint az elnök megjelent valahol.

A legtöbb embert nem zavarná különösebben, ha a világ legismertebb és legkedvesebb macijához hasonlítják. A politikusok amúgy is meg szokták kapni a patkánytól a kígyón és a disznón át a dögevőkig az összes állatnevet. Ezekhez képest Micimackó kifejezetten hízelgő.

Füles szerepében Abe Sinzó volt japán miniszterelnök

Kivéve, ha diktátor vagy, aki nem ismer tréfát. A kínai hatóságok attól tartottak, hogy az elnök nevetségessé válik az állandó mackózástól. Hszi amúgy is szeret erős, szigorú, határozott és férfias vezetőként feltűnni. Elődei nem vették magukat ennyire komolyan, de ő inkább Darth Vader szeretne lenni, mint Mackó.

Állami medvevadászat

Kínában ettől függetlenül is egész hivatalnoksereg foglalkozik az internet cenzúrázásával. A kicsit kellemetlen posztokat eltávolítják; ha külföldi szerveren vannak, akkor blokkolják. Aki komolyabban kritizálja a vezetést, az ennél kellemetlenebb következményekre is számíthat, és börtönbe kerülhet.

Ezt a cenzúrát terjesztették ki a Micimackó-ábrázolásokra. Kezdetben csak a Hszi Csin-pinget direkt a medvéhez hasonlító képeket törölték, de mostanra már egy puszta Micimackóért is lecsap az állami radír. Ugyanakkor maga a könyv és a film nem tiltott, sőt micimackós vidámparkok is működnek az országban.

Mianmari Kína-ellenes tüntetők mackómaszkkal. Fotó: The Irrawaddy / X

A tilalom ellenhatásaként világszerte szokássá vált a medvével cukkolni Kínát. Amikor például felmerült, hogy a kínai Fudan Egyetem Magyarországra jön, az emiatt szervezett tüntetésen is előkerültek a mackóbábuk. A kínai internetrendőrség pedig már hét éve fáradhatatlanul, több ezer emberrel irtja Micimackót, ahol éri.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.