A diktátor, aki fél Micimackótól

Ma este Magyarországra érkezik Kína elnöke. Hszi Csin-ping európai körútján előbb Franciaországba, majd Szerbiába látogatott. Az elnök elsősorban gazdasági együttműködésről tárgyal partnereivel. A kínai vállalatok már ma is fontos szereplők Magyarországon: akkugyárak működnek és épülnek, autógyár készül, vasutat építenek.

Kína diktatúra, ahol a kommunista pártot nem lehet leváltani, a választások nem szabadok. A világ egyik legfontosabb országát, gazdasági és katonai szuperhatalmát teljhatalommal vezeti Hszi Csin-ping. Természetesen a sajtó sem szabad, és az internetet is szigorúan ellenőrzik. Például tilos Micimackót posztolni a közösségi médiában.

Tőle ugyanis a mindenható uraság fél.

A történet 2013-ban kezdődött. Hszi ekkor az Egyesült Államokban találkozott Barack Obama akkori elnökkel. A magas és vékony Obama és a pufók, kerek fejű Hszi párosa sokaknak eszébe juttatta Tigrist és Micimackót. Ez akkor még ártatlan poén volt. De onnantól nem volt megállás, Micimackó mindenhol ott volt, amint az elnök megjelent valahol.

A legtöbb embert nem zavarná különösebben, ha a világ legismertebb és legkedvesebb macijához hasonlítják. A politikusok amúgy is meg szokták kapni a patkánytól a kígyón és a disznón át a dögevőkig az összes állatnevet. Ezekhez képest Micimackó kifejezetten hízelgő.

Füles szerepében Abe Sinzó volt japán miniszterelnök

Kivéve, ha diktátor vagy, aki nem ismer tréfát. A kínai hatóságok attól tartottak, hogy az elnök nevetségessé válik az állandó mackózástól. Hszi amúgy is szeret erős, szigorú, határozott és férfias vezetőként feltűnni. Elődei nem vették magukat ennyire komolyan, de ő inkább Darth Vader szeretne lenni, mint Mackó.

Állami medvevadászat

Kínában ettől függetlenül is egész hivatalnoksereg foglalkozik az internet cenzúrázásával. A kicsit kellemetlen posztokat eltávolítják; ha külföldi szerveren vannak, akkor blokkolják. Aki komolyabban kritizálja a vezetést, az ennél kellemetlenebb következményekre is számíthat, és börtönbe kerülhet.

Ezt a cenzúrát terjesztették ki a Micimackó-ábrázolásokra. Kezdetben csak a Hszi Csin-pinget direkt a medvéhez hasonlító képeket törölték, de mostanra már egy puszta Micimackóért is lecsap az állami radír. Ugyanakkor maga a könyv és a film nem tiltott, sőt micimackós vidámparkok is működnek az országban.

Mianmari Kína-ellenes tüntetők mackómaszkkal. Fotó: The Irrawaddy / X

A tilalom ellenhatásaként világszerte szokássá vált a medvével cukkolni Kínát. Amikor például felmerült, hogy a kínai Fudan Egyetem Magyarországra jön, az emiatt szervezett tüntetésen is előkerültek a mackóbábuk. A kínai internetrendőrség pedig már hét éve fáradhatatlanul, több ezer emberrel irtja Micimackót, ahol éri.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!