Diktatúra

Önkényuralom, nem demokratikus államrend, ahol a népnek nincs lehetősége megszabadulni a vezetőitől. A történelem legismertebb diktátorai közé tartozik Julius Caesar római császár, Napóleon francia császár, Joszif Sztálin szovjet pártfőtitkár és Adolf Hitler német kancellár.

Az államot általában egy személy, a diktátor képviseli, akit gyakran istenként imádnak a hívei (a többiek meg kénytelenek szintén imádni, különben bajuk eshet). A diktátor fontos támasza a propaganda: a szolgálatába állított sajtó és kultúra, amely a hőstetteit zengi, és tévedhetetlenségét hirdeti.

A kemény diktatúrákban egyáltalán nem tartanak választásokat, hiszen a szeretett vezetőnél jobbat el sem lehet képzelni (és aki mégis olyat képzel, azt elviszi a fekete autó). Ravaszabb zsarnokok szeretik rendszeresen megrendezni a választást, gondoskodva arról, hogy semmiképp se nyerhessen más.

A diktatúrák jellemzője, hogy gyorsabban reagálnak az eseményekre, mint a demokráciák, hiszen nincs szükség hosszas parlamenti vitákra, a tervek ellenállás nélkül keresztülvihetők, a hibákat pedig el tudják hallgatni. Ugyanakkor éppen a vita hiánya teszi őket gyengévé. Mivel a diktátornál senki sem lehet okosabb, nincs lehetőségük a hozzáértőknek, hogy megakadályozzanak egy rossz döntést. Nem állhatnak a nyilvánosság elé a bizonyítékaikkal, és hiába keresnek politikai szövetségest az ellenálláshoz. Sok diktatúra vesztét okozta az, hogy a jó megoldások képviselői nem jutottak szóhoz.

Jellemzője a diktatúráknak a tomboló korrupció is, hiszen a rendszer kegyeltjeinek nem kell attól félniük, hogy lopásaikért elítélik őket. Demokráciákban a független sajtó, a bíróságok és az ellenzéki pártok ki tudják kényszeríteni a tolvajok megbüntetését.

Mivel a diktátor választáson nem váltható le, a rendszer gyakran erőszakos véget ér, hiszen csak a forradalom hozhat változást. Kelet-Európában a szocializmus többnyire békésen, a hatalom meghátrálásával zárult le, de például Romániában az ottani diktátort, Nicolae Ceausescut végül népfelkelés döntötte meg, majd elfogták és azonmód agyonlőtték.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!