A klímaválság valósága: 21 fajt nyilvánítottak idén hivatalosan kihaltnak

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

2023-ban 21 fajt nyilvánítottak hivatalosan kihaltnak, mindegyiket az Egyesült Államokban. Az állatok kihalásáról az elpusztított élőhelyek, a szennyezés, az éghajlatváltozás, a természet kizsákmányolása és az invazív fajok tehetnek. Az ENSZ megállapítása szerint a kihalás mai üteme legalább tízszer-százszor nagyobb, mint az elmúlt 10 millió év során bekövetkezett kihalásoké. Egy korábbi kutatás szerint a Földön mintegy kétmillió faj van a kihalás szélén. 

A mostani listán madarak, kagylók és halak szerepelnek, de egy emlős sem úszta meg az évet: a fent látható kis marianai gyümölcsdenevérnek végleg búcsút inthetünk. A madarak közül kihalt a Semper-pápaszemesmadár, és a verébalakúak rendjébe tartozó Bachman-hernyófaló. Ezt a ritka énekesmadarat már 1967-ben felvették a veszélyeztetett fajok listájára, de a fakivágások miatt eltűnt a mocsaras élőhelye, ezért elpusztult a populáció. Kihalt a pikkelyestorkú mohó is, amely a Hawaii-szigetekhez tartozó Kauai szigetén volt honos. A szigeti fajok különösen veszélyeztetettek a kihalással szemben, mivel könnyen lehet, hogy máshol nem is léteznek. Ám ha megtizedeli őket az éghajlatváltozás, a betegségek és a kívülről érkezett ragadozók, szép lassan teljesen elfogynak.

Pikkelyestorkú mohó. Fotó: Bishop Museum, Honolulu

A kagylókról azt mondják, evolúciós győztesek, ugyanis az életben maradásuk érdekében elképesztő alkalmazkodási képességeket fejlesztenek ki. A kagylók az édesvízi ökoszisztémák létfontosságú részei. Kiszűrik a káros méreganyagokat (bizonyos algákat és baktériumokat), valamint táplálékot és élőhelyet biztosítanak számos faj számára. Úgy tűnik, hiába a kagylók kitartása, mégsem vigyáztunk rájuk eléggé. Idén kihalt többek között a lapos kagyló, a kengyelhéj, a zöldvirágos gyöngykagyló és a gömbvirágos gyöngykagyló is. Ami a halakat illeti, ott „csak” kihalófélben van a Texasban élő San Marcos gambusia, és a nem túl szép testű, ohiói barátja is, a Scioto Madtom. Ezt a törpeharcsafélét más cikkek szerint már 2019-ben kihaltnak nyilvánították. Így néz ki:

A Mashable a szakértők tanácsait összegyűjtve azt javasolja, hogy az állatok védelmében mi is tegyük meg, amit lehet:

  • például segítsünk a veszélyeztetett fajoknak ott, ahol élünk: az ohiói Big Darby Creekben kihalás szélén álló kagylók élnek, a helyi önkormányzat azonban még több szennyvizet akar önteni a helyi patakba. Hogy ez a kagyló végül túlél-e, az a városvezetők döntésén múlik majd. Az aktivisták igyekeznek nyomást gyakorolni rájuk. 
  • Ha van kertünk, ültessünk őshonos növényeket!
  • Figyeljünk, mit vásárolunk. Minél kevesebb műanyagot használunk, annál kisebb az esély arra, hogy végül az veszélyt jelenthet a tengeri és a vadon élő állatokra.
  • Ha lehet, tartsuk benn a macskát. A házimacskák kíméletlen ragadozók.

(Biological Diversity, Mashable)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?