Fogj neki az ünnepek alatt a  digitális detoxnak!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tudjuk, a csapból is folynak a jótanácsok, és már mindenki hallott a digitális detoxról. Lehet, hogy uncsi, de nem véletlen, hogy ennyit nyomatják: szükséges, mert a túl sok idő TikTokon és társain bizonyítottan rossz hatással van a mentális egészségünkre. Ez van. Egy neves generációkutató például azt mondta, hogy az emberi agyat néha pihentetni kell a sok ingertől. Az elmúlt száz évben olyan léptékű volt a technológiai fejlődés, annyi infó tud ránk ömleni egy másodperc alatt, ami korábban sosem, így szegény agyunk nem tud vele lépést tartani.

Mivel a technológiát szeretjük is, nem akarnánk senkit elvágni a „külvilágtól”, de most, hogy jönnek az ünnepek, lehet, ideális alkalom lesz arra, hogy gyakoroljunk egy kis digitális detoxot, legalább a közösségi oldalakból.

Csapjunk bele!

Hogyan lehet ezt okosan csinálni. Teljes detoxra most nem biztatunk benneteket, mert az egy jóval nagyobb ugrás lépés, ami – főleg az ünnepek alatt – nem biztos, hogy sokaknak menne. Szünet beiktatása már jóval könnyebb. Ez is egy kicsit olyan, mint más fogadalom. Ha nem tudjátok mindet betartani, nem para. Ha csak egyet-kettőt sikerül, az is több a semminél. 

  1. Kapcsold le az értesítéseket!

Ez a legegyszerűbb. Nincs csipogás, villogás, semmi, ami állandóan arra emlékeztet, hogy „valami történik.” Amúgy is elég idegesítő tud lenni. Akkor kezdjük ezzel.

  1. Tartsd kézben a képernyőidődet

Mindnyájan ismeritek ezeket a fícsöröket a telefonjaitokon: alvó mód, ne zavarjanak, néma mód. Ez elég egyértelmű, nem kell hozzá magyarázat.

A másik módszer: Facebookon a beállítások és adatvédelem menüpont alatt megtalálod a Facebookon töltött időd lehetőséget. Itt is megadhatsz egy korlátot, aminek felhasználása után az app jelezni fog neked, hogy lejárt a napi kvótád. Hasonlóan működik a dolog Instán is.

A TikTok idén vezette be, hogy minden 18 év alatti felhasználó fiókja egyórás képernyőidő-korlátozással rendelkezik majd. Ez alapértelmezett beállítás, ami ugyan kikapcsolható, de ha digitális detoxolsz, akkor nagyon jól jön. Ne akard a négyjegyű jelszót beírni az egy óra végén, hanem állj ellen a kísértésnek!

Ha nagyon nem megy egyik sem, vannak ingyenes appok, amik adott időszakra blokkolják az általad választott appokat. Ilyen az AppBlock is, amit nagyon egyszerű használni.

Fotó: Amazon
  1. Ne egyedül csináld

Mindig jobb, ha valakivel foghatjuk egymás kezét egy ilyen projektben. Vedd rá egy barátodat, hogy csatlakozzon, így nemcsak partnerre lelsz a küldetésben, de meg is beszélhetitek, hogy mi okozta a legnagyobb nehézséget a detoxban.

  1. Adj a telefonodnak is alvóidőt

Mondjuk legyen este 9, ami után megfogadod, hogy reggelig már nem nézel rá a telefonodra. Ne az ágyad mellett töltsd, vidd arrébb a szobában. Gondolj a kékfény-parára: árt az alvásod minőségének, ha közvetlenül előtte a képernyőt görgeted. Sötét módot használsz ilyenkor? Sajnáljuk, az sem véd meg teljesen a rossz alvástól, ilyenkor meg a túl sok inger és infó az, ami közvetlen alvás előtt ártalmas.

  1. Hajgumi

Nem, ez nem vicc. Amikor épp szüneten vagy, tekerj egy hajgumit a telódra. Így, amikor reflexből előkapod, lesz egy fizikai emlékeztető (akadály), ami kizökkent a robotpilótából és eszedbe jut: miért is vettem most elő a telefont? Valóban szükségem van rá, vagy csak megszokás, esetleg unalom?

„Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt”

Mi változik, ha ezt rendszeresen csinálom?

Ha a túlzott médiahasználat negatív hatásainak felsorolása nem hozta meg a kedvedet a kihíváshoz, elmondjuk, mit nyerhetsz vele. Pontosabban nem mi, hanem kutatók, pszichiáterek és pszichológusok. Először is: csökkenhet a stresszhormon, vagyis a kortizol szintje a testedben. Vagyis javul a mentális egészséged, csökken a szorongásod. Másodszor: segít megküzdeni a FOMO-val, amit, valljunk be, mindenki le akar győzni. Harmadszor: több energiád lehet olyan dolgokra, amiket szintén szívesen csinálnál, csak nem jutott rá időd, mert eltékozoltad a céltalan görgetéssel. Negyedszer: remélhetőleg – mint már említettük – javulhat az alvásminőséged. Végül, de nem utolsósorban: segíthet az önbizalmad növelésében, és talán kedvet kapsz ahhoz, hogy többet találkozz személyesen a haverjaiddal, a jóféle személyes interakciók pedig egyértelműen javítják a mentális egészséget.

(Források: WHO, Mayo Clinic, Calm.com, GoodHouseKeeping, LinkedIn)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.