Fogj neki az ünnepek alatt a  digitális detoxnak!

Tudjuk, a csapból is folynak a jótanácsok, és már mindenki hallott a digitális detoxról. Lehet, hogy uncsi, de nem véletlen, hogy ennyit nyomatják: szükséges, mert a túl sok idő TikTokon és társain bizonyítottan rossz hatással van a mentális egészségünkre. Ez van. Egy neves generációkutató például azt mondta, hogy az emberi agyat néha pihentetni kell a sok ingertől. Az elmúlt száz évben olyan léptékű volt a technológiai fejlődés, annyi infó tud ránk ömleni egy másodperc alatt, ami korábban sosem, így szegény agyunk nem tud vele lépést tartani.

Mivel a technológiát szeretjük is, nem akarnánk senkit elvágni a „külvilágtól”, de most, hogy jönnek az ünnepek, lehet, ideális alkalom lesz arra, hogy gyakoroljunk egy kis digitális detoxot, legalább a közösségi oldalakból.

Csapjunk bele!

Hogyan lehet ezt okosan csinálni. Teljes detoxra most nem biztatunk benneteket, mert az egy jóval nagyobb ugrás lépés, ami – főleg az ünnepek alatt – nem biztos, hogy sokaknak menne. Szünet beiktatása már jóval könnyebb. Ez is egy kicsit olyan, mint más fogadalom. Ha nem tudjátok mindet betartani, nem para. Ha csak egyet-kettőt sikerül, az is több a semminél. 

  1. Kapcsold le az értesítéseket!

Ez a legegyszerűbb. Nincs csipogás, villogás, semmi, ami állandóan arra emlékeztet, hogy „valami történik.” Amúgy is elég idegesítő tud lenni. Akkor kezdjük ezzel.

  1. Tartsd kézben a képernyőidődet

Mindnyájan ismeritek ezeket a fícsöröket a telefonjaitokon: alvó mód, ne zavarjanak, néma mód. Ez elég egyértelmű, nem kell hozzá magyarázat.

A másik módszer: Facebookon a beállítások és adatvédelem menüpont alatt megtalálod a Facebookon töltött időd lehetőséget. Itt is megadhatsz egy korlátot, aminek felhasználása után az app jelezni fog neked, hogy lejárt a napi kvótád. Hasonlóan működik a dolog Instán is.

A TikTok idén vezette be, hogy minden 18 év alatti felhasználó fiókja egyórás képernyőidő-korlátozással rendelkezik majd. Ez alapértelmezett beállítás, ami ugyan kikapcsolható, de ha digitális detoxolsz, akkor nagyon jól jön. Ne akard a négyjegyű jelszót beírni az egy óra végén, hanem állj ellen a kísértésnek!

Ha nagyon nem megy egyik sem, vannak ingyenes appok, amik adott időszakra blokkolják az általad választott appokat. Ilyen az AppBlock is, amit nagyon egyszerű használni.

Fotó: Amazon
  1. Ne egyedül csináld

Mindig jobb, ha valakivel foghatjuk egymás kezét egy ilyen projektben. Vedd rá egy barátodat, hogy csatlakozzon, így nemcsak partnerre lelsz a küldetésben, de meg is beszélhetitek, hogy mi okozta a legnagyobb nehézséget a detoxban.

  1. Adj a telefonodnak is alvóidőt

Mondjuk legyen este 9, ami után megfogadod, hogy reggelig már nem nézel rá a telefonodra. Ne az ágyad mellett töltsd, vidd arrébb a szobában. Gondolj a kékfény-parára: árt az alvásod minőségének, ha közvetlenül előtte a képernyőt görgeted. Sötét módot használsz ilyenkor? Sajnáljuk, az sem véd meg teljesen a rossz alvástól, ilyenkor meg a túl sok inger és infó az, ami közvetlen alvás előtt ártalmas.

  1. Hajgumi

Nem, ez nem vicc. Amikor épp szüneten vagy, tekerj egy hajgumit a telódra. Így, amikor reflexből előkapod, lesz egy fizikai emlékeztető (akadály), ami kizökkent a robotpilótából és eszedbe jut: miért is vettem most elő a telefont? Valóban szükségem van rá, vagy csak megszokás, esetleg unalom?

„Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt”

Mi változik, ha ezt rendszeresen csinálom?

Ha a túlzott médiahasználat negatív hatásainak felsorolása nem hozta meg a kedvedet a kihíváshoz, elmondjuk, mit nyerhetsz vele. Pontosabban nem mi, hanem kutatók, pszichiáterek és pszichológusok. Először is: csökkenhet a stresszhormon, vagyis a kortizol szintje a testedben. Vagyis javul a mentális egészséged, csökken a szorongásod. Másodszor: segít megküzdeni a FOMO-val, amit, valljunk be, mindenki le akar győzni. Harmadszor: több energiád lehet olyan dolgokra, amiket szintén szívesen csinálnál, csak nem jutott rá időd, mert eltékozoltad a céltalan görgetéssel. Negyedszer: remélhetőleg – mint már említettük – javulhat az alvásminőséged. Végül, de nem utolsósorban: segíthet az önbizalmad növelésében, és talán kedvet kapsz ahhoz, hogy többet találkozz személyesen a haverjaiddal, a jóféle személyes interakciók pedig egyértelműen javítják a mentális egészséget.

(Források: WHO, Mayo Clinic, Calm.com, GoodHouseKeeping, LinkedIn)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.

Ki a szöszt érdekel a foci? Kutatás!

Téged például érdekel? Vagy kicsit sem? Kutatjuk a véleményedet!