A klímaváltozás miatt a téli sportok is egyre veszélyesebbek

Az éghajlatváltozás mindenre hatással van. A túrázók és a téli sportok szerelmesei azonban újabb és újabb kihívásokkal szembesülnek, hiszen az időjárás fokozhatja a veszélyeket a hegyekben, legyen szó furcsa téli esőről, hóviharokról, szárazságról vagy nyári erdőtüzekről. A Wired hegyi mentőcsapatok tagjaival beszélgetett arról, hogy az időjárás kiszámíthatatlansága miatt már nem is annyira szabadidős mentéseket végeznek, sokkal inkább katasztrófavédelmi feladatokat látnak el.

A klímaváltozás miatt a mentések megtervezése és végrehajtása egyre bonyolultabb, ráadásul a szélsőséges viharok is rengeteg munkával halmozzák el a hegyimentőket. A Wired szerint a téli táj egyik leghalálosabb veszélyforrása meglepő módon az eső.

Pixabay

Ahogy a téli átlaghőmérséklet nő, ott is eső esik, ahol általában amúgy hó szokott. Az „eső a hóra” típusú jelenség leginkább tél elején és kora tavasszal fordul elő. Csakhogy bizonyos alpesi körülmények között az eső beszivárog a hóréteg felső rétegeibe, újra megfagyhat és lavinákat indíthat el. A nedves lavinák ráadásul másképp viselkednek, mint a „simák”. Ha valakit elsodor egy lavina, szerencsés esetben kaparhat magának egy légüreget, amin keresztül kap levegőt. A sűrű, nedves lavinák esetében azonban erre kevés az esély, így a mentésnek is gyorsabbnak kell lennie.

Ha eső esik a hóra, az a túrázók számára is veszélyesebb, hiszen az eső kemény kérget képez a hótömegen. A turisták így eleshetnek, megcsúszhatnak, fának vagy sziklának ütközhetnek. Arról nem is beszélve, hogy a forró nyarak felolvasztják az alpesi jeget, ez pedig egyenes út a hasadékok képződéséhez és a sziklaomlásokhoz. Ha egy-egy omlás megnehezíti a közlekedést az utakon, a hegyekben megsérült emberek kimentése is hosszabb időbe telik.

Pixabay

De nem csak a túrázóknak van szüksége segítségre. Az éghajlatváltozással egyre gyakoribbá váló szélsőséges viharok a helyieket is meglephetik. A hegyimentők szerint nem szokatlan, hogy egyetlen viharban akár 40-50 centiméter hó is hulljon egy hegységben. Az áradások és a hirtelen lezúduló hótömeg miatt sokszor a helyi lakosok is csapdába esnek, így a mentők nekik is segítenek.

Ty Brandt hidrometeorológus – aki a légköri jelenségek vizekre gyakorolt hatását elemzi – a lapnak azt nyilatkozta, hogy az a probléma a klímaváltozással, hogy egy olyan időszak felé haladunk, amelyben a múlt már egyre nehezebben jelzi előre a jelent vagy a jövőt. „Az időjárás és az éghajlat változik, de a terep is. A lavinák fogpiszkálókat csinálnak a fákból. A nyári erdőtüzek elpusztítják az erdőket. A táj gyors ütemben változik, így a szakértők, mentők által bejárt útvonalak is változni fognak. Hogy milyen módon, azt még nem lehet tudni.”

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Miért félnek a macskák az uborkától?

Bármennyire is nevetnek rajta a gazdik, a találkozás traumatikus lehet a macskák számára.

Jó reggelt!

Meleg is lesz, melegek is, sőt szivárvány is várható! Vagyis ugorgyán! Meg ufók!

Kidobták Magyar Pétert egy bulihelyről, Orbán Viktor házasodó fotelekről beszélt – híradó

És még: meghosszabbították a hőségriadót, Múzeumok Éjszakája lesz holnap.