Angliában betiltják a gyenge jelszavakat

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az Egyesült Királyságban életbe lépett egy törvény, ami tiltja a könnyen kitalálható, gyenge netes jelszavakat. Ezzel az a cél, hogy biztonságosabbá tegyék az eszközöket, ezzel pedig az okosotthonokat is a kibertámadásokkal szemben. Így nem lehet már használni az alapbeállításként megadott jelszavakat, tilos lesz például az 12345 vagy 11111. 

A törvényre azért volt szükség, mert a szigetországban egyre több támadás éri az okoseszközöket. Az egyik fogyasztóvédelmi szervezet szerint egy lakást, ahol sok jelszóval védett eszköz van, akár 12 ezer támadási kísérlet is érhet hetente. A támadások hatodában a jelszó kitalálásával próbálkoznak. A britek azért is könnyű célpontok, mert náluk egyre több a netre kötött okoseszköz, egy lakásban átlagosan 9 ilyen szerkezet van, beleértve az okostévéket, okosórákat is. De egyre gyakoribb a hangvezérelt bejárati ajtó vagy az internetre kötött high-tech hűtő is.

A leggyakrabban használt jelszavakat pedig tényleg könnyű kitalálni. A briteknél az első helyen az 123456 áll, a második a password, azaz jelszó, a harmadik pedig a régi klasszikus qwerty. De benne van az első tízben a liverpool, az arsenal és a chelsea is. Hiába no, az angolok szeretik a focit. Egy kutatás szerint a leggyengébb jelszavak a streaming-szolgáltalásokat védik. Ennek vet most véget ez a törvény.

Magyarországon se sokkal jobb a helyzet, bár minket egyelőre nem véd meg az állam a saját hülyeségünktől. 2023-ban a leggyakoribb netes jelszó az volt, hogy admin, a második az 123456. Top tízes még a telefon, a 00000, és a Nagyatád is, bár ez utóbbira nincs logikus magyarázat. (news.sky.com, itbusiness.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?