És most jöjjenek a világ legbüdösebb ételei!

Szörnyülködni a legtöbb ember szeret, főleg, ha ételről és mindenféle ízek kombinációjáról van szó. Ha néztél már égnek emelt szemöldökkel valakire, aki a legnagyobb élvezettel csócsált valami rotyogós fingszagú sajtot, vagy izgatottan bontott ki egy borzasztóan büdös halkonzervet, akkor ez a cikk neked szól. Nem állítjuk, hogy a listán szereplő ételek ne lennének finomak. Azt viszont igen, hogy a szaguk simán megfekteti az erősebb gyomrúakat is.

Durián

Ez a fincsi délkelet-ázsiai gyümölcs méltán vezeti a világ legbüdösebb kajáinak listáját. A durián kókusz méretű gyümölcs, a zöld és tüskés felszíne alatt krémes és finom, de büdös hús található. Gyakran használják turmixokhoz vagy édes kiflik töltelékeként. A gyümölcsnek (a leghíresebb jellemzések szerint) sajtkrémes-cherryboros-intenzíven-rothadó-hagymaszaga van, ami olyan szúrós, hogy a duriánt Szingapúrban és Thaiföldön egyenesen betiltották a tömegközlekedési eszközökön.

Unsplash

2018-ban kényszerleszállást kellett végrehajtania egy repülőgépnek, mert két tonna durián bűzlött a csomagtérben, az utasok pedig bepánikoltak és követelték a szagforrás megszüntetését. 2019-ben egy ausztrál egyetem könyvtárát kellett kiüríteni a gyümölcs miatt. A dolgozók először gázszivárgásra gyanakodtak, de kiderült, csak rothadásnak indult egy durián valakinek az öltözőszekrényében.

Nattó

A nattó a japán nemzeti ételek egyike. Ez egy olyan nyers szójabab, amin egy baktériumfaj tenyészik. A kifejlett baci megpuhítja a babot, és egy fura, nyúlós, ragadós szövettel vonja be. Ettől a kinézete sem lesz túl étvágygerjesztő, mert egy romlott péphez hasonlít, na de a szaga! A nyúlós szójababnak állítólag csípős izzadságszaga van, sokaknak pedig a koszos tornazokni jut róla eszébe. Más úgy véli, sima kávé/csokiszaga van.

Pixabay

A japánok leginkább reggel, de máskor is, a nap bármelyik szakaszában szeretnek nattót enni, gyakran rizzsel és miso levessel, szusiban vagy tésztaételekhez. Egyébként több egészségügyi előnye is van a nattó fogyasztásának, nemcsak vitaminokban, hanem fehérjében, rostokban, kalciumban és vasban is gazdag. Bár a tapasztalatlan szaglásúak számára már az is egészségügyi sikerélmény lehet, ha egyáltalán le tudják nyelni.

Surströmming

Ó, a híres svéd csemege, ami annyi mémvideót szült már! A legtöbb ilyen felvételen gyanakvó arcú családok bontogatják az asztalra tett konzervet, hogy megállapítsák, TÉNYLEG olyan büdös-e a surströmming, mint amilyennek mondják. A konzervhez a balti-tengeri heringeket – belükkel együtt – sós oldatba merítik, majd légmentesen zárt konzervdobozokba töltik, ahol több hónapon keresztül erjednek.

Wikipedia / Lapplaender

A savanyú, erjesztett hering olyan büdös, hogy még Svédország hivatalos kormányzati honlapja is úgy hivatkozik rá, hogy „szúrós, rothadó halszaga” van. De hivatkoztak már a bűzre úgy is, mint „rothadó hulla”, „romlott tojás” és „koszos pelenka”. Egy német bírósági ügyben egy főbérlő kilakoltatott egy férfit, mert az kinyitotta a bérlakásban a konzervdobozt. A bíróság igazat adott neki, miután a bíró elé vittek egy adag surströmminget.

Vieux Boulogne

Nem sok sajt képes felhívni magára a tudomány figyelmét, de a Vieux Boulogne-nak sikerült. 2004-ben az Egyesült Királyságban, a Cranfieldi Egyetemen egy szakértő szagláskutatókból (és egy speciálisan erre a célra létrehozott elektromos orrból) álló testület ezt a lágy, krémes sajtot ítélte 15 francia és brit sajt közül a világ legbüdösebbjének.

Flickr

Azok az emberek, akiknek volt szerencséjük megkóstolni ezt a tejterméket, azt mondták, hogy a szaga rothadó zöldségekre, öreg fülzsírra és tehéntrágyára emlékeztet. A sajt amúgy elég sima textúrájú és gazdag ízű, a hazájában pedig imádják. Általában narancsos karimájú, félkilós és négyzet alakú, a gyártási ciklus felénél pedig sörbe mártják. 2004 óta több sajt is bejelentkezett a legbüdösebb címért: masszív bűzéről híres a Limburger, illetve az Époisses sajt is.

Hákarl

A 2018-ban elhunyt sztárséf, Anthony Bourdain azt mondta a hákarlról, hogy az „a legrosszabb, legundorítóbb és legszörnyűbb ízű” étel, amit valaha evett. Az izlandi finomság tulajdonképpen rothadt grönlandi cápahús. A húst erjesztik, majd öt hónapra homok alá temetik. Utána néhány hónapra felakasztják száradni is.

Wikipedia / Chris 73

Érdekes, hogy a hús frissen fogyasztva mérgező, de ha több hónapra eltemették, akkor már biztonságosan fogyasztható. Kár, hogy ehhez el kell viselni a vele járó bűzt: a hákarlnak állítólag csípős pisiszaga van az ammónia miatt. Az újoncoknak azt javasolják, hogy fogják be az orrukat, ha meg akarják kóstolni.

Büdös tofu

Bármit is gondolunk róla, ez az étel legalább nem hazudik magáról. Mondhatni felkészít az élményre! Ezt a tofufajtát erjesztett tejből, húsból, zöldségekből és időnként tenger gyümölcseiből álló páclében érlelik, az így keletkező szag pedig egy nyitott szennyvízcsatornáéra emlékeztet. De mondták már azt is, hogy a szag mosatlan lábakra, emberi ürülékre és rothadó szemétre hasonlít.

Wikipedia / Pilzland

A büdös tofu Kína-szerte népszerű utcai étel, és hidegen, párolva vagy leggyakrabban frissen sütve fogyasztják. Gyakran chiliszósszal vagy szójaszósszal ízesítik. A tofunak ettől puha, selymes textúrája és ropogós külső rétege lesz. A büdös tofu rajongói többnyire egyetértenek abban, hogy minél büdösebb a tofu, annál jobb az íze. Jó étvágyat!

Források: CBC, Bravo TV, Delish, Wikipedia. Kiemelt kép: Youtube / Dogtooth Media.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Elég minden napnak a maga baja!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.