Az állat, akinek vegyi géppuska van a fenekében

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A pöfögő futrinka nevű bogár brutális eszközzel védekezik a támadók ellen. Forró mérget bocsát ki a potrohából, mégpedig másodpercenként 500 robbanással. Ehhez egészen egyedülálló gépezet nőtt az alfelébe. Ugyanis ilyen pumpálást izmokkal képtelenség elvégezni. Nincs olyan izomszövet, amely ilyen sebességgel működne.

A futrinkában egy rakétához hasonló kamra található. Amikor tüzel, két különböző anyagot enged ebbe az üregbe, és ezek azonnal kémiai reakcióba lépnek egymással. A létrejövő nyomás hatására bezár a két csap, kinyílik a kimeneti szelep, és a száz fokos, gőzölgő méreg kilövell. A nyomás csökken, ismét kinyílnak a csapok, majd újabb robbanás történik. Ezt szükség esetén addig folytatja, amíg el nem fogy a felhalmozott muníció. A futrinka mindehhez elég jó lövész is, többnyire nem a levegőbe lő, hanem eltalálja a támadót. Nemcsak rovarokra hatásos. Akár egy békának is elmegy a kedve az olyan vacsorától, amelyik arcon pukizza forró savakkal.

A fegyverzet valóban hasonlít a nagyobb rakéták hajtóművéhez. Ezekben sem kell külön begyújtani a hajtóművet, az égés már attól megkezdődik, hogy a tüzelőanyag és az oxidálószer találkozik az égéstérben.

Kiemelt kép: David Hill / Flickr

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?