Az amerikai Halál-völgyben is rekordot döntöget a meleg

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A kaliforniai Death Valley (Halál-völgy) nemcsak Amerika, de a világ egyik legszárazabb és legforróbb helye. A neve onnan származik, hogy még az 1800-as években az aranyláz kitörésekor, bevándorlók eltévedtek itt és majdnem odavesztek a forróságban. Az aranyláz akkor kezdődött, amikor egy kaliforniai fűrészmalom mellett aranyat találtak, ennek híre terjedni kezdett és a világ minden tájáról rohantak emberek meggazdagodni.

Visszatérve Death Valley-re, a globális felmelegedés hatására újabb rekordot készül megdönteni. Az eddigi csúcstartókat (56 és 58 fokot) 1913-ban és 1922-ben mérték, de azok érvényességét mai napig vitatják.

Az biztos, hogy Death Valleyben 54 fokot mértek a napokban, és várható ennek az emelkedése.

Mivel a Death Valley egy része nemzeti park is egyben, a vezetői már ki is adták a figyelmeztetést: reggel 10 után ne menjen túrázni senki. Javasolják, hogy maximum légkondicionált autóval közlekedve tartózkodjanak ott a rekorddöntő hőmérséklet iránt kíváncsiskodók.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Ezen a területen egy átlagos nyáron sem kellemes nemhogy túrázni, létezni sem. A nappali átlaghőmérséklet júliusban eléri a 47 °C-ot. Az éves csapadékmennyiség is itt a legkevesebb Amerikában.

Kihasználva ezeket a mostoha körülményeket több amerikai katonai bázis is van Death Valley-ben. És itt van a híres 51-es körzet, ami arról vált ismertté, hogy ufóhívők állítják, földönkívüliekkel kísérletezik itt az amerikai kormány.

A durva szárazság mellett sok hüllő, emlős, madár él itt. Például földikutya, hiúz vagy vadjuh, kígyók, gyíkok és hollók is. (IFLScience/ Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tusnádfürdőn bulizik a Fidesz, fizetési felszólítást kapott Magyarország – híradó

Megszületett Peti, a Szegedi Vadaspark legújabb borjúfókája.

Mostantól kapható vak Barbie is

A Mattel azt szeretné, hogy senki se érezze kívülállónak magát.

Kicsoda Kamala Harris, aki Amerika első női elnöke lehet?

Joe Biden alelnöke még csak most fog igazán bemutatkozni.