Ismeretlen szakaszba lépett a klímaváltozás?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha év végéig nem csökken az átlagos hőmérséklet, eddig ismeretlen szakaszába lép a klímaváltozás. Kutatók beszéltek aggályaikról a BBC-nek és elmondták, hogy minden idők legmelegebb márciusa már zsinórban a 10. hónap, ami rekordot dönt.

2024 márciusa 1,68 fokkal volt melegebb, mint az iparosodás előtti időkben. Vagyis mielőtt az emberek elkezdtek volna gyárakat építeni és onnan üvegházhatású gázokat kiereszteni.

A hőmérséklet emelkedését az El Niño jelenség is okozza. Ez a Csendes-óceánnak egy néhány évente bekövetkező, természetes jelensége. Lényege, hogy a tengervíz felmelegszik, és hőjét átadja a légkörnek is. Karácsony környékén indul és kb. 9 hónapig tart. Szélsőséges időjárást hoz, hol aszályos, száraz időszakok lesznek akár erdőtüzekkel, de brutális esőzéseket, árvizeket is okozhat.

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

Az El Niñonak a következő hónapokban kellene csillapodnia, vagyis globálisan lekapcsolnia  az általa okozott plusz hőmérsékletet, de attól félnek, ez most nem fog megtörténni. „Ha nyár végéig is minden hónap rekordot dönt olyan helyeken, mint például az Atlanti-óceán északi része, akkor tényleg ismeretlen területre tévedtünk a klímaváltozásban” – mondta Gavin Schmidt, a NASA, vagyis az amerikai űrügynökség egyik igazgatója.

Hogy mit jelent az ismeretlen terület? A tudósok nem találnak arra magyarázatot, hogy 2023 második fele miért volt világszerte ennyire meleg. Az El Niño tavaly szeptemberben még csak kialakulóban volt, és mégis már akkor rekordok dőltek. Így az önmagában nem magyarázza meg az extra meleget.

Ezzel teljesen kiszámíthatatlan lett az időjárás, pontatlanok az előrejelzések. Ahogy a kutatók fogalmaznak, 2023-ban rendszeresen mellélőttek velük. Még mindig azt próbálják megfejteni, mi változott meg tavaly szeptemberben, és hogy ez egy egyszeri dolog, vagy egy új trend a klímaváltozásban. Abban is egyetértenek, hogy muszáj az iparnak és az országoknak mérsékelniük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Különben ez, és ennél is nagyobb forróság lesz az „új normális”. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.