Az erő legyen veled május negyedikén!

Ha még nem láttátok, akkor is biztosan tudjátok, hogy a Csillagok háborúja, azaz a Star Wars minden idők legnépszerűbb és legtöbbet idézett sorozata. Az eredeti, még 1977-ben elkezdett trilógiának az ezredforduló körül csinálták meg az előzményfilmjeit, és néhány éve került a mozikba az utolsó három rész is. A Star Wars a megjelenése óta megkerülhetetlen eleme a tömegkultúrának. Nem véletlen hát, hogy van nemzetközi Star Wars-nap is, ez pedig május 4-re esik.

A dátum eredete egy angol szójáték. A filmben a jedik gyakran mondták egymásnak, hogy az erő legyen veled, ami angolul úgy van, hogy may the force be with you. Ebből pedig nem volt nehéz may the fourth-t csinálni, ami május negyedikét jelent. Innen a dátum.

De az sokkal érdekesebb, hogy miért terjedt el ez a kifordított kifejezés. Két évvel az első Star Wars-film bemutatója után, 1979. május 4-én lépett hivatalba Margaret Thatcher, Nagy-Britannia első női miniszterelnöke. Pártja, a Munkáspárt egy hirdetéssel köszöntötte a London Evening News-ban: May the fourth be with you, Maggie. Congratulations.

Annyira szellemes volt ez a mondat, hogy egyre többen használták, de a Star Wars-nap első hivatalos megünneplésére 2001-ig várni kellett. Ezt a kanadai Toronto egyik mozijában tartották meg. Azóta viszont számtalan fesztivál, jelmezverseny, mozimaraton van ezen a napon a világ minden táján. A Star Wars honlapja pedig egy csomó ötletet ad arra, hogy hogyan ünnepelheted meg ezt a napot. De azon se lepődj meg, ha a metróban rohamosztagosokkal találkozol. (euronews.com)

kép: Facebook/Mohai Balázs

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Jó reggelt!

Elég minden napnak a maga baja!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.