Bagettillatú bélyegeket dobtak piacra Franciaországban

Franciaországban május 16-án a pékek és a cukrászok védőszentjének, Szent Honorénak az ünnepe van. Ebből az alkalomból 600 ezer darab bagettillatú bélyeget bocsátott ki a francia posta. A bélyegnek akkor lesz kenyérillata, ha megdörzsölik, arról viszont nem szólnak a hírek, hogy milyen íze van, ha valaki megnyalja.

kép: laposte.fr

A bélyegen természetesen a bagett látható. A gyártás során a festékbe keverték az illatanyagot, ami eléggé meg is nehezítette a gyártását. Ha valaki pedig kenyérillatú bélyeggel szeretne levelet feladni, nem is kell mélyen a pénztárcájába nyúlni, egy ilyen ugyanis átszámolva kb. 750 forintba kerül.

A franciák amúgy nem viccelnek, ha a bagettjükről van szó. A hosszú, ropogós kenyér 2022 óta az UNESCO világörökségének része. A hozzávalóit, az elkészítési módját, sőt még az árát is szigorúan szabályozzák. A legenda szerint Napóleon pékjei találták fel a hosszúkás formát, hogy a katonák könnyebben tudják magukkal vinni. Más források szerint pedig eredetileg nem is francia, hanem egy osztrák pék sütötte először. A bagett mindenesetre a francia kultúra fontos része. Ráadásul egy 2021-es statisztika szerint a Baguette az egyik leggyakoribb macskanév Franciaországban. (bbc.com, cnn.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.

Ki a szöszt érdekel a foci? Kutatás!

Téged például érdekel? Vagy kicsit sem? Kutatjuk a véleményedet!