Bagettillatú bélyegeket dobtak piacra Franciaországban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Franciaországban május 16-án a pékek és a cukrászok védőszentjének, Szent Honorénak az ünnepe van. Ebből az alkalomból 600 ezer darab bagettillatú bélyeget bocsátott ki a francia posta. A bélyegnek akkor lesz kenyérillata, ha megdörzsölik, arról viszont nem szólnak a hírek, hogy milyen íze van, ha valaki megnyalja.

kép: laposte.fr

A bélyegen természetesen a bagett látható. A gyártás során a festékbe keverték az illatanyagot, ami eléggé meg is nehezítette a gyártását. Ha valaki pedig kenyérillatú bélyeggel szeretne levelet feladni, nem is kell mélyen a pénztárcájába nyúlni, egy ilyen ugyanis átszámolva kb. 750 forintba kerül.

A franciák amúgy nem viccelnek, ha a bagettjükről van szó. A hosszú, ropogós kenyér 2022 óta az UNESCO világörökségének része. A hozzávalóit, az elkészítési módját, sőt még az árát is szigorúan szabályozzák. A legenda szerint Napóleon pékjei találták fel a hosszúkás formát, hogy a katonák könnyebben tudják magukkal vinni. Más források szerint pedig eredetileg nem is francia, hanem egy osztrák pék sütötte először. A bagett mindenesetre a francia kultúra fontos része. Ráadásul egy 2021-es statisztika szerint a Baguette az egyik leggyakoribb macskanév Franciaországban. (bbc.com, cnn.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?