Baljósan viselkednek a kőszáli kecskék

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az Alpokban élő, ijesztően nagy szarvú kőszáli kecskék élete tök nyugisnak látszik. Felkelnek, legelnek a jó levegőn, kolbászolnak a sziklákon, este meg ágyba bújnak. Legalábbis ez élhet a fejünkben, nem véletlenül. Évezredek óta többé-kevésbé így telnek a sziklamászó kecskék napjai.

Vagyis csak teltek.

Egy új kutatás szerint a kőszáli kecskék épp kezdenek átállni az éjszakai életmódra. Ennek oka pedig a kivételesen meleg időjárás. A szerzők szerint a kecskéknek brutálisan melegük van napközben, ezért indulnak útnak éjjel, hogy táplálékot keressenek. Azaz bizonyos értelemben alkalmazkodnak a melegebb bolygón való élethez. Csakhogy ez a változás aggasztó következményekkel is járhat.

Pixabay

A szerzők szerint a farkasok – amelyek nagyon is hajtanak a kecskékre – jellemzően az éj leple alatt vadásznak. Ráadásul ezek a kecskék nem látnak jól a sötétben, és rendkívül alattomos terepen élnek, azaz kaját és társat találni is nehéz számukra éjjel. A kutatás egyébként érdekes módon azt találta, hogy a kecskéknek még a farkasok ellenére is megéri az éjszakai táplálékszerzés. Tehát komolyabb visszatartóerőt jelentenek nekik a forró órák, mint a vérszomjas farkasok.

A világ más részein azonban jóval kockázatosabb az éjszakai életmódra való átállás. Egy hasonló, 2020-ban közzétett tanulmány szerint sok közepes termetű emlős, például a zebra is, több időt töltene éjszakai táplálkozással, ha nem lennének oroszlánok a közelben – de vannak. Tehát az oroszlánok korlátozzák a zebráknak azon képességét, hogy alkalmazkodni tudjanak a melegebb körülményekhez.

Pixabay

Persze nem ezek a tanulmányok állapították meg először, hogy az ember megváltoztatja az állatok mindennapi életét. Egy 2018-as tanulmány kiderítette, hogy számos emberi tevékenység – például a túrázás vagy a vadászat – hatására több emlős faj aktívabb lett éjszaka. A szerzők akkor hozzátették: az emlősök igyekeznek elkerülni az embereket, ezért menekülnek az éjszakába.

Hogy ezek a változások végül hogyan hatnak majd a vadon élő állatpopulációkra, azaz, hogy több kőszáli kecskét esznek-e mostantól a farkasok, még nem tudni. De ahogy a kutatást ismertető Vox is megjegyzi, az már most is világos, hogy az emelkedő hőmérséklet egyik napról a másikra borítja fel az évezredek óta gondosan kiegyensúlyozott ökoszisztémákat. (Vox)

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!