Bulizz ésszel – vigyázz magadra és másokra is

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A szilveszter a jókedv, a bulizás napja, és ez sokak számára egyenlő a féktelen alkohol-  vagy drogfogyasztással. De ezek nélkül is élvezheted az év utolsó napját. Felelősséggel szórakozni azt jelenti, hogy tudod, hol vannak a határaid, mi az, amit szeretnél megtenni, és mi az, amit már nem.

Nem ciki nemet mondani

Egy baráti társaságban, ahol a többség arra várt, hogy megszabaduljon a szülők figyelő tekintetétől, és végre megihasson egy felest, vagy egy pohár bort, nehéz ellenállni. Ugyanakkor, ha úgy érzed, bármilyen okból, hogy te nem szeretnél alkoholt fogyasztani, ez teljesen rendben van, sőt. Bátran utasítsd vissza akár az erőszakosabb kínálást, unszolást is, még akkor is, ha emiatt a többiek furcsán néznek rád.

Az alkohol mindenkire másképp hat

Sok minden befolyásolja azt, hogy kire hogyan hat az alkohol. Például hogy az illető mennyit evett aznap, milyen lelki és fizikai állapotban van, szed-e gyógyszert. És hogy korábban fogyasztott-e alkoholt, mit és mekkora mennyiségben.

Akad, aki csak jókedvű lesz tőle, feloldódnak a gátlásai, vagy elalszik a kanapén, de van, aki erőszakossá, ingerlékennyé válik, vagy túlzott mértékben vállal kockázatot. Például egy buliban ő lesz az, aki megcsinálja azt a kihívást, amit mások nem.

Mit érezhetsz, ha alkoholt fogyasztasz?

Csekély mennyiségű alkohol, egy pohár bor vagy sör elfogyasztása után úgy érezheted, bátrabb vagy, meg mersz tenni olyasmit, amit egyébként nem. Ez az érzet csalóka, mert még több ivásra ösztönözhet, ám ez egy veszélyes spirál.

Ha már szédülsz, elveszíted az egyensúlyérzékedet, azt jelenti, hogy nem szabad több alkoholt innod! Ha mégis ezt teszed, az hányáshoz, súlyos folyadékvesztéshez, extrém esetekben ájuláshoz vezethet.

Mi a teendő, ha valakinél a fenti tüneteket tapasztalod

Ha valaki eszméletlen, vagyis nem reagál arra, hogy szólítod, megpaskolod az arcát, akkor azonnal mentőt kell hívni, mert az illető életveszélyben lehet. A mentők száma 112 és bármilyen telefonról ingyenesen hívható. A telefonban mindent mondj el, amit tudsz (a mentők is kérdezni fogják ezeket): mi a pontos cím, megközelíthető-e autóval, mennyit ihatott az illető, mióta eszméletlen, hányt-e. A mentők kiérkezéséig fordítsd az illetőt az oldalára, hogy ha esetleg hányna, akkor a gyomortartalom ne zárja el a légutakat. És semmiképp se hagyd magára.

Ha azt tapasztalod, hogy a barátod eszméleténél van, de nem érzi jól magát, vagy úgy látod, nem önmaga, adj neki kevés vizet, hogy a szervezete hidratált maradjon, és ne igyon még több alkoholt.

A másnap is eljön

Ha ne adj isten túl sokat ittál, másnap is rosszul érezheted magad: fájhat a fejed, hányingered lehet, hányhatsz, és rendkívül fáradtnak érezheted magad. Ez mind az alkohol utóhatása. Igyál vizet rendszeresen, de ne túl sokat egyszerre, és aludj vagy pihenj. Ilyenkor a fizikai megterhelés nem tesz jót.

A cikket Baji Anikó egészségügyi kommunikációs és médiaszakember lektorálta.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!