Így van esélyed betartani az újévi fogadalmadat

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Új év, új én. Jövőre minden más lesz. Ismerősek ezek a kijelentések? Nekünk is. Minden év végén megfogadjuk, mi mindent fogunk majd csinálni, vagy másképp csinálni, aztán nem lesz belőle semmi. Amerikában már ünnepnap is van a be nem tartott fogadalmaknak. Akik hamar feladják, azok január 17-én le is mondhatnak arról, amit december 31-én megfogadtak.

De mégis miért megyünk bele fogadalmakba, amikor már előre tudjuk, hogy úgysem tartjuk be őket? A Yahoo szakértői szerint ez az „új kezdet effektus.” Olyan, csak nagyban, mint a vasárnapok, amikor elhatározzuk, hogy hétfőtől másképp csinálunk valamit, máshogy ugrunk neki a hétnek. Év végén ez hatványozottan igaz. Sokan ilyenkor számot vetnek az egész évükkel, és kigondolják, mitől lett volna jobb.

Egy amerikai kutatás szerint az újévi fogadalmak 90 százalékát az év első felében feladják. Ennek főleg az az oka, hogy irreális vagy nem elég konkrét célt tűzünk ki. Vagy nem gondolunk ki hozzá tervet. Például csak annyit fogadunk meg, hogy lefogyunk. Vagy hogy többet olvasunk. Kevesebbet gépezünk. De mi lenne, ha ezeket a nagyobb változtatásokat kisebb szakaszokra vagy lépcsőkre bontanánk? És meg is terveznénk.

Adunk is ehhez néhány tippet

  • Például a szeretnék többet olvasni még kevés. Egy hónapban legalább két könyvet el fogok olvasni. Heti három este elolvasok tíz-tíz oldalt. Ezek már konkrétabb tervek.
  • Az is jó, ha nem akarunk egyből egész évre tervezni. Például ha megfogadjuk, hogy többet leszünk szabad levegőn, akkor elég, ha elsőre azt mondjuk, hogy a következő két hónapban hetente legalább egyszer elmegyünk kirándulni. És erre rávesszük a családot vagy barátokat is, mert együtt mindig könnyebb.
  • És nemcsak a programokra vonatkozik, hogy együtt könnyebb, hanem magára a fogadalom véghezvitelére is. Nem árt, ha van valaki, aki emlékeztet a fogadalmadra. Nem nyaggat, hanem csak rákérdez, hogyan állsz vele. Te pedig biztathatod őt a sajátjában. Ugyanis nem lesz mindig kedvünk nekiállni olyasminek, ami eddig nem volt az életünk rendszeres része.
  • Nagy buktató tud lenni az is, ha valamit csak magunkra erőltetünk. Amíg nincs elég motiváció a vágy mellett, addig elég kicsi az esély arra, hogy sikerüljön. Akarni kell. És magunkért, nem másokért.
  • Ha tavaly megfogadtunk valamit, de nem jött össze, akkor ne fogadjuk meg ugyanazt. Legalábbis semmiképp sem ugyanúgy. Vigyük lejjebb a lécet, vagy osszuk kisebb szakaszokra a végcélt.
  • Ne tegyünk túl sok fogadalmat. Nyilván ezt magyarázni sem kell, mert nagy igazság az, hogy aki sokat markol, keveset fog. Egyszerre nem tudunk végtelen irányba koncentrálni. Legalábbis nem hatékonyan.
  • Ha a fogadalmadnak vannak mérföldkövei, például fogyás, mozgás esetén, mindenképp jutalmazd meg magadat időnként. Ez segít majd abban, hogy motivált maradj a küldetésedben.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?