Egy disznó veséjét ültették be egy férfiba

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy 62 éves amerikai férfi, Rick Slayman vállalta be, hogy rajta végzik el a világ első, disznóból élő emberbe történő veseátültetését. Slayman már túl volt egy sikertelen, emberi átültetésen, és a kísérleti beavatkozás nélkül kis esélye maradt a túlélésre.

Egy ilyen manőver azonban nem olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik. A műtétet sok-sok év kutatás és tesztelés előzte meg. Elsőként olyan emberekbe ültették be az állati vesét, akik sajnos már agyhalottak voltak, így arra, hogy felébrednek, nem volt esély. Ilyenkor vagy a családtagok engedélyezik, hogy a testet kísérletre használhassák, vagy maga az ember még életében rendelkezik arról, hogy kutatásra ajánlja fel a testét. Esetleg arról, hogy szervdonor legyen belőle halála után – vagyis a használható szerveit mások megmentésére ajánlja fel.

A vese egy genetikailag módosított disznóból származott. A génszerkesztéssel csökkentették az esélyét annak, hogy a befogadó szervezet kivesse magából az új szervet. A szervátültetetteknek amúgy is életük végig gyógyszereket kell szedniük, hogy ezt megelőzzék.

A négy órás műtét az orvosok szerint zökkenőmentesen ment, és egy igazi mérföldkő a transzplantációs orvoslásban.

Ugyanis sokkal több a beteg, akinek szüksége lenne valamilyen szervre, mint a donor. Ezért sajnos még mindig sokan meghalnak, amíg új szívre, vesére, májra, tüdőre várnak.

Pár éve egy disznószívet is ültettek emberbe. A műtét jól sikerült, de a páciens fél évvel később meghalt. Az orvosok így is sikernek könyvelték el a beavatkozást, mert a férfi szervezete nem vetette ki magából a szervet, hanem más komplikációk léptek fel.

És hogy miért disznó? A disznók szervei méretben nagyon hasonlóak az emberekéhez, genetikai felépítésükben szintén. A sertésnek több mint száz olyan DNS-mutációja van, ami az emberben is megtalálható, és több betegségért is felel. Mint a cukorbetegség, a Parkinson- és Alzheimer-kór. (CNN)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!