Egy legenda láthatóvá válik: Dűne

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megérkezett a mozikba a Dűne második része. Denis Villeneuve filmje végre méltó feldolgozása a huszadik század egyik legnagyobb scifi-eposzának.

A Dűne annyira nagyszabású alkotás, hogy még a sok sebből vérző első film, David Lynch 1984-es rendezése is kultuszfilmnek számít. Nagyon sok minden nem stimmel benne, de mégis visszaadja az eredeti regény semmihez sem hasonlítható hangulatát, évezredeket rajzoló ívét, a nagyon távoli jövő idegenségét.

Az új Dűne-film éppen azért kétrészes, mert egy mozifilmbe nem fér bele a történet. Kettőbe sem volt könnyű beleszuszakolni, de nagyjából sikerült. És a végeredményre nem lehet panasza sem a régi Dűne-rajongóknak, sem azoknak, akik most ismerik meg a világot.

Paul Atreides szerepében: Timothée Chalamet

Frank Herbert regényének sajátossága, hogy bár tudományos-fantasztikus irodalom, a tudomány itt nem a fizika vagy a csillagászat. Szerepelnek benne technikai elemek, mint az antigravitáció, az erőtérpajzsok vagy a fűszer nevű drog hatásai, de ezek működéséről szűkszavúan ír. A tudomány nála elsősorban a szociológia, vagyis a társadalomkutatás, a vallástörténet, a pszichológia és a politika. Ezek jövőjét keresi, nem a lézerfegyverekét.

Egy világ teremtése

Míg kortársai azt számolgatták, milyen hajtóművel repülnek majd az űrhajók, Herbertet jobban érdekelte, milyen államformák, milyen emberi viszonyok uralkodhatnak majd nyolcezer évvel ezután, egy galaktikus birodalomban. Az ő megfejtése a feudalizmus. Nemesi házak, hercegek és bárók kormányoznak bolygókat, vívják háborúikat a császár engedélyével, házasságok döntenek békéről és fegyvernyugvásról. A demokrácia nem járható út – az ember szerencsésnek mondhatja magát, ha egy viszonylag jóindulatú űrgróf kormányzása alatt lehet jobbágy. És az emberiség már túl van a mesterséges intelligencia ellen vívott élethalálharcán, amely után a számítógépeket betiltották. Őket agymunkára tenyésztett emberek, mentátok helyettesítik.

Az uralkodóházak mellett befolyásos vallási rendek, valamint az űrutazást kézben tartó Liga alakítja a világot. Ám minden szereplőnek szüksége van a fűszerre, és az csak egyetlen sivatagbolygón található meg. Ez a bolygó az Arrakis, más néven Dűne.

Díszszemle háború előtt

Herbert műve a világépítés klasszikus példája. Az író a körülményeket, az alapfeltételeket teremti meg, mint egy terráriumot. Ebben kelnek életre a szereplői, tör ki a háború a Dűne irányításáért, és halad minden résztvevő elkerülhetetlenül a végzete felé. A főhős, Paul Atreides ebben a kíméletlen történelmi helyzetben kénytelen cselekedni – azzal a reménnyel, hogy egyszer majd magát a történelmet változtatja meg.

Villeneuve filmje végre ehhez a nagy regényhez méltó költségvetéssel és szereposztással dolgozza fel a huszadik század nagy eposzát, kompromisszumok nélkül. Nincsenek olcsó trükkök, másodrendű színészek. Tisztelettel bánik a könyvvel, nem hamisítja meg a mozi kedvéért, hanem kihozza belőle azt az elemi erőt, ami papíron benne volt.

A film tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott. Ez annyit jelent, hogy te és a szüleid döntitek el, megnézed-e. Szerintünk tizennégy év felett biztosan érdemes, de akár korábban is. Mint minden történelmi-háborús elbeszélésben – beleértve az Odüsszeiát vagy az Egri csillagokat –, itt is megjelenik a kegyetlenség és az erőszak. De sohasem öncélúan és hiteltelenül. Valószínűleg semmi olyat nem látsz majd, amit eddig nem láttál – viszont itt van értelme és jelentése.

A Dűne meglehetősen nehéz olvasmány. Herbert nem gyerekeknek írt, és a felnőttek közül is azoknak, akik nem ijednek meg hatszáz oldal bonyolult és szerteágazó történelemtől. A film elhozza az élményt azoknak is, akik még nem olvasták az eredetit. És kedvet is csinál hozzá. Hiszen bármilyen zseniális munka, a könyv teljességét nem adhatja vissza. Sőt, talán ahhoz is ihletet ad, hogy egyszer megálmodd és megírd a saját világodat. Most láthatod, milyen teremtő ereje van a leírt szónak.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!