Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Amikor néhány éve Ausztráliában pusztító erdőtüzek dúltak, elkezdett terjedni egy elmélet a hősies vombatokról. Egyesek szerint ezek a jószágok más állatokat mentettek meg a tűzből azzal, hogy az odúikba terelték őket. Ez persze így ebben a formában nem igaz, ráadásul a vombat egészen mogorva állat. Nemcsak a többi, nála nagyobb emlőssel, hanem saját fajtársaival szemben is agresszív, amikor a területét védi. Viszont nem ragadozó, ezért azt megtűri, ha más kisebb emlősök, vagy madarak, esetleg hüllők az odújába keverednek.

Állítólag mogorva jószág. Wikipedia

A vombat egyébként egy plüss mackóra emlékeztető erszényes, ami Ausztráliában és Tasmániában őshonos. Akkora, mint egy nagyobb kutya. Odúit a föld alá vájja, ezek hosszú, sokszor egymásba ágazó alagutak több bejárattal és kamrával. A járatok elég messze vannak a föld felszíne alatt ahhoz, hogy a hatalmas kinti hőséget is át lehessen vészelni benne.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a két évvel ezelőtti erdőtűz után legalább 56 gerinces faj jelent meg az odúk környékén. Ez azt bizonyítja, hogy ezek az állatok már tudták, hogy veszély esetén menedékre számíthatnak a vombatjáratokban. Az egyik kutató szerint egy-egy ilyen odút más kisebb állatok több generáción keresztül használhattak menedéknek. A vombatok pedig ezt nagylelkűen megtűrték. (qubit.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.