Ez a madár hím és nőstény is

Nagyon érdekes madarat vett észre egy kolumbiai rezervátumban egy amatőr ornitológus, vagyis madártannal foglalkozó szakember.

Egy zöld cukormadarat látott, ami szubtrópusi és trópusi erdőkben honos, de valami egészen egyedi volt benne. Egyik felén ugyanis a tollazata zöld volt, a másikon pedig kék. A zöld ennek a fajnak a nőstényeire, míg a kék a hímjeire jellemző szín.

Amit a férfi látott, azt úgy hívjuk, günandromorfia. Az a jelenség, amikor egy élőlény hím és nőstény jellegzetességet is mutat. Madaraknál ez nagyon ritka. Sokkal gyakoribb rovaroknál, pillangóknál, de pókoknál és gyíkoknál is előfordul. A günandromorfia lehet mozaikos vagy kétoldali, mint ennek a madárnak az esetében.

A kutatók szerint ez a jelenség akkor következik be, amikor a tojás két sejtmaggal fejlődik ki, és a megtermékenyítés is két hímivarsejttel történik. (BBC Mundo)

Kiemelt kép: Youtube

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Elég minden napnak a maga baja!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.