Ezek a világ legtöbb példányban eladott könyvei

Nehéz megállapítani egy-egy könyv olvasottságát. Nemcsak eladások vannak, hanem könyvtárak, aztán ott van, amikor kölcsönadunk egy könyvet. Plusz, amióta ekönyveket is olvashatunk, nagyon sokan illegálisan, letöltős oldalakról szerzik meg azokat.

A Business Insider eladások alapján azért megpróbált egy listát összeállítani a világ legtöbbet olvasott könyveiről. Ebbe nem vettek bele vallási műfajokat, mert ha azokat is számon tartjuk, akkor az első helyen biztosan a Biblia van, és szorosan mögötte pedig a Korán, ami az iszlám vallás szentírása. De akkor nézzük a lista első 5 helyét:

1. Miguel de Cervantes: Don Quijote

Eladott példányszám: körülbelül 500 millió

A lista alapján ez a legtöbb nyelvre fordított és legnagyobb példányszámban elkelt könyv. Emellett a Don Quijotét tartják az első modern regénynek. Két részletben adták ki. Egyet 1605-ben, a másikat pedig 1615-ben. A könyv főhőse Alonso Quijana, egy vidéki úr, aki unalmában és lovagregények hatására elindul kalandokat keresni. Kalandja célpontja természetesen egy elérhetetlen szerelem. A „Don Quijote de la Mancha” nevet választja lovagi névnek, és elég vicces, ahogy egy rozzant gebével, rozsdás páncéllal és „fegyverhordozójával”, a paraszti származású és kellően egyszerű, de humoros Sancho Panzával útra kel lovagkodni. A sztori, még ma, több száz évvel a megjelenése után is vicces és aktuális.

2. Charles Dickens: Két város regénye

Eladott példányszám: körülbelül 200 millió

Dickens neve ismerős lehet nektek, ha láttátok az általa írt Karácsonyi ének bármelyik feldolgozását. Ebben a főszereplő Ebenezer Scrooge, aki egy lelketlen üzletember. Karácsony szenteste meglátogatja halott üzlettársának, Marley-nak a szelleme, aki elmondja neki, hogy a múlt, a jelen és a jövő karácsonyainak szellemei érkeznek hozzá, és jól teszi, ha nagyon figyel arra, amit mutatnak neki. Na de visszatérve a Két város regényére: a történet két helyszínen, Párizsban és Londonban játszódik az 1789-es forradalom alatt. Két férfi egy fiatal nő szerelméért eped. De ez nem egy sima szerelmi háromszög, Dickens izgalmasan – és elég sötéten – adagolja a történetben a titkokat és rejtélyeket. Ami pedig híressé tette, hogy mesterien oldotta meg, hogy a három szereplő életén keresztül mutat be komoly társadalomkritikát. Nem mellékesen pedig az egyik legismertebb nyitómondattal indul: „Azok voltak a legjobb idők; azok voltak a legrútabb idők.”

3. J. R. R. Tolkien: A Gyűrű Szövetsége

Eladott példányszám: 150 millió

Ez A Gyűrűk Ura című fantasy-regény első kötete, amit a Két torony és a Király visszatér követ. Érdekessége, hogy a magyar kiadás egy részét a volt köztársasági elnök, Göncz Árpád fordította. A benne lévő verseket pedig Tandori Dezső. A történet szerint Zsákos Frodó útra kel egy mágikus gyűrűvel, hogy megsemmisítse azt a Végzet Hegyén és megakadályozza a sötétség győzelmét. Útján folyamatos veszélynek van kitéve és válogatott útitársai lesznek.

4. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Eladott példányszám: 140 millió

Saint-Exupéry nemcsak író, hanem pilóta volt. Halálát is repülőszerencsétlenség okozta. A kis herceg a világ egyik legismertebb és legtöbbet idézett könyve. Egy társadalomkritika, de közben tele van ősi bölcsességekkel. A könyvet gyerekeknek szánta Exupéry, de felnőttek is ugyanúgy olvassák. A történet szerint a könyv írója repülőgépbalesetet szenved és lázálmában (vagy a valóságban?) találkozik egy kis, szőke hajú fiúval, aki egy másik bolygóról származik. A kis herceg nagyon kíváncsi természet, aki addig kérdezi, amíg ő nem válaszol. Beszélgetéseik során mindketten változnak és egyre több mindent megértenek magukról és a világról. Rajtuk kívül róka, rózsa, kígyó is van a történetben, amiknek mind-mind szimbolikus jelentőségük van.

5. J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Eladott példányszám: 120 millió

Ezt a könyvet minden bizonnyal nem kell nektek bemutatni, ha nem is olvastátok, filmen valószínűleg láttátok. A Harry Potter sorozat első részéről van szó, amiben megismerkedünk a Roxfort varázslósulival, Harryvel, Dumbledore-ral, Ronnal, Hermionéval és a többiekkel. És kiderül, ki az, akit nem nevezünk nevén. A film egyébként rekordokat döntött, az ötödik legtöbb bevételt hozó kasszasiker lett. A könyvekből (a teljes sorozatból) pedig több mint 500 millió példány kelt el.

(Lista sorrendje: Business Insider)

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.

Ma ünnepeljük az apukákat!

Itt van az apák napja, énekszó és tánc köszöntse.