Ezeken a popbotrányokon csámcsogtak 2023-ban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A művészet és kultúra magas és kevésbé magas területein nemcsak alkotások születnek, de botrányok is kerekednek. Hoztunk nektek egy pár olyat a 2023-as évből, amin sokáig vitáztak az emberek az interneten.

1. Harry herceg leleplező könyve

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

Hivatalosan kilépett a brit királyi családból és Kaliforniába költözött feleségével, Meghan Markle-lel. Harry (ex-)hercegben mély traumákat hagyott, hogy nem mindennapi körülmények között nevelkedett. Erről mesélt nyíltan Tartalék című könyvében, amit egy szellemíró írt. A szellemíró (ghostwriter) olyan személy, aki könyveket, beszédeket vagy más szövegeket ír, ami aztán más neve alatt jelenik meg.

A könyvben szó esik testvérével, Vilmossal megromlott kapcsolatáról, arról, milyen hűvös és távolságtartó volt vele apja, III. Károly király, és milyen fájdalmas volt elveszíteni édesanyját, Diana hercegnét. Arról is olvashatunk, hogy mennyire félt, hogy ugyanaz lesz a sorsa feleségének, mint anyjának a lesifotósok és a sajtó zaklatása miatt. Harry nem félt pikáns és vicces részleteket is megosztani életéből. A könyv bekerült a Guinness-rekordok közé mint a leggyorsabban elkapkodott nemfikciós könyv. Nyilván a sajtó felkapott egyes részleteket, amin napokig csámcsogtak. És az is hamar kiderült, hogy a királynak fájnak fia szavai, és rettentően csalódott. Harry herceg és felesége feszkózása a családdal régóta közbeszéd tárgyát képezték a briteknél, de a könyvvel és a Netlfixen 2022 decemberében megjelent doksijukkal ez nemzetközi szintre emelkedett.

Kylie Jenner és a kamu oroszlánfej

Forrás: Instagram
Forrás: Instagram

Mindenki hallott már a Kardashian-Jenner családról. Ők azok, akik azért híresek, mert híresek. És ebből szupergazdagok lettek. Egyikük, Kylie Jenner, aki a világ egyik legsikeresebb kozmetikai cégét vezeti, a januári párizsi divathéten nagy botrányt okozott. Fekete Schiaparelli ruhában jelent meg, de egy olyan ultra-valósághű oroszlánfejjel a vállán, hogy még lelkes követői is totál kiakadtak rajta. Ízléstelennek tartották, hogy állatokat, még ha utánzatok is, luxustermékekként használjanak. Emlékeztettek, hogy sokszor állatokat vadásznak le prémekért, csontjaikért és bőrükért. Ami mindenkit meglepett, hogy a Peta állatvédő szervezet kifejezetten üdvözölte Kylie ruháját, csak azért, mert műanyagból volt az oroszlánfej. A lényeg, hogy elég gusztustalan a szett. A Kardashian-Jenner család tagjai pedig minden évben, amíg csak élnek, közbeszéd tárgyai lesznek. Bár továbbra sem tudjuk, miért.

3. A német balettrendező és a kaki esete a kritikussal

A balett a finomságról és szavak nélküli művészi történetmesélésről szól. Marco Goecke, a Hannoveri Állami Operaház balett-társulatának igazgatója is szavak nélkül fejezte ki magát, de se nem finoman, se nem művészien. A koreográfus-rendező Goecke egy új előadásának szünetében odament egy kritikushoz, aki egy korábbi darabját unalmasnak minősítette egy cikkben és… egy kis szóváltás után elővett a zsebéből egy zacskót, amiben kutyakaki volt és belekente a nő arcába. Goeckét később kirúgták.

4. Az Eufória rendezőjének nagy bukása

Forrás: Imdb
Forrás: Imdb

Reméljük, hogy csak 16 éven felüliek nézték meg az HBO-n futó Eufóriát, amiben Zendaya a főszereplő és Rév Marcell a magyar operatőre. Írója, Sam Levinson az Eufória kirobbanó sikere után újra nagyot akart gurítani az Idollal, amiben Johnny Depp lánya, Lily-Rose Depp és The Weekend játszották a főszerepet. Akkora hype-ot kapott a sorozat, mint kevés másik, a cannes-i filmfesztiválon tartották a bemutatóját. De olyan bukta lett, amekkorát még nem látott a világ. Egyetlen kritikai elismerést sem kapott, sokan egyenesen a világtörténelem legrosszabb sorozatának titulálták. A történet a zeneipar sötét oldalát akarta bemutatni, de helyette egy hímsoviniszta (nőkkel szemben előítéletekkel rendelkező, a nőket lenéző), leegyszerűsítő és csakis a megbotránkoztatásra menő katyvasz lett belőle. Az HBO gyorsan, egy évad után el is kaszálta.

5. Taylor Swift exét kitiltották Malajziából

Bár tiszavirágéletű volt Taylor Swift és a The 1975 frontemberének, Matty Healynek a románca, annyira pont elég volt, hogy a srác nevét megismerje a világ. A bandát meghívták egy Kuala Lumpur-i fesztiválra, ahol Healy a színpadon jelentette be, hogy nagy hiba volt ott fellépniük, mert Malajziában akár húsz év börtönbüntetéssel is sújtják a homoszexualitást. Ezután odament a basszgitároshoz és megcsókolta. A koncert ekkor hirtelen félbeszakadt, sőt, az egész fesztivált lemondták a rendezők. Sokan egyébként nem értékelték Haley „idegen fehér megmentő” szerepét, mert mint mondták, nem ért el vele semmit, csak azt, hogy elrontotta a szórakozásukat a fesztivál rövidre zárásával.

6. 2000 tárgy tűnt el a British Museumból

Augusztusban derült ki, hogy 2000 műtárgy hiányzik a British Museum gyűjteményéből. A régiségekkel kereskedő Ittai Gardel szólt először a múzeumnak, hogy látta az egyik tárgyukat Ebay-en. Azt a választ kapta a vezetéstől, hogy minden rendben, semmi nem veszett el. Még panaszt is tettek Gardel ellen a paráztatásért. Később kiderült, hogy nemcsak az a tárgy, de közel 2000 másik is eltűnt (ellopták őket) az évek során a múzeum raktárából. Az igazgató, Hartwig Fischer a blama miatt kénytelen volt lemondani. A tárgyak többségét még mindig nem sikerült előkeríteni.

7. Drew Barrymore érzéketlensége (vagy butasága?)

2023-ban a hollywoodi írók sztrájkba léptek, hogy megfelelő fizetést és munkakörülményeket kapjanak. A több hónapos tiltakozásba szinte minden valamirevaló színész is beszállt, szolidaritásukat kifejezve azok mellett, akiknek köszönhetik a munkájukat. A forgatások és promóciók többsége is hónapokra leállt. Drew Barrymore mégis úgy döntött, hogy a sztrájkoló írói nélkül, de újra elkezdi felvenni a The Drew Barrymore Show részeit. Nekik köszönhette a talkshow sikerét, így nemcsak jogilag volt problémás, de elég érzéketlen húzás volt a részéről. A stúdió előtt tüntetés kezdődött. Barrymore kénytelen volt leállítani a forgatást és elnézést kérni. A sztrájk egyébként november 9-én ért véget, miután sikerült az íróknak a fejesekkel megállapodniuk. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!