Árvíz van, veszély nincs

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Csütörtökön tetőzik a Duna a fővárosban, ami azt jelenti, hogy a csütörtöki vízállásnál már nem lesz magasabban a folyó szintje a jelenlegi árhullámban. De kell még néhány nap, amíg teljesen levonul az áradás. Szinte valamennyi folyónk árad, ennek az az oka, hogy rengeteg eső és hó esett az elmúlt néhány napban, a hó pedig nagyon gyorsan olvadt el. Az árvízveszély miatt utakat kellett lezárni, és sok helyen át kellett szervezni a közösségi közlekedést is. Budapesten nem lehet közlekedni az alsó rakpartokon, és nem járnak a villamosok a pesti felső rakparton sem. Győrben a belvárosban a Rába áradása miatt kellett autókat menteni egy parkolóból, Esztergomban sétálóutcákat tett járhatatlanná a víz. Karácsony előtt Vas megyében sok helyen villámárvizek öntöttek el utakat a hirtelen jött sok csapadék miatt.

És persze nemcsak Magyarországon, hanem Európa számos pontján okoz problémát a víz. Németországban és több észak-európai államban a karácsony előtt tomboló Zoltán nevű vihar miatt áradnak a folyók. Az Északi-tenger melletti településeket a viharos szél miatt felkorbácsolódott tenger veszélyeztette.

Rekordárvizek

Magyarországon közel 1200 km-en van árvízvédelmi készültség, a legtöbb folyónk árad, de szerencsére ezek az áradások nem okoznak most komolyabb bajt. A Duna a fővárosban 680 cm körül tetőzik, ez messze elmarad a valaha volt legmagasabb szinttől. Ezt 2013 nyarán mérték, akkor 891 cm volt a Duna vízállása. A tíz évvel ezelőtti árvíz volt a legnagyobb a Dunán. Amióta feljegyzések léteznek erről, még soha nem vonult le egyszerre annyi víz a folyón, mint akkor.

A legpusztítóbb árvíz Pesten 1838 márciusában történt. Akkor még egészen máshogy nézett ki a Duna, a magyarországi szakaszon nagyon sok zátony és kisebb sziget is volt. A szélesebb és sekélyebb folyó könnyebben fagyott be, a jég pedig sok helyen visszaduzzasztotta a folyót. Amikor ezek a jégdugók felolvadtak, a víz hatalmas erővel folyt tovább. Ez okozta, hogy sok helyen átszakadtak a védőgátak. Pesten először a Belváros utcái kerültek víz alá, aztán a víz elérte a mai Józsefváros, Ferencváros és Terézváros területét is. A Duna március 15-i tetőzésekor a mai Nagykörúton volt a legmagasabb a víz, ugyanis itt húzódott a Dunának egy korábban feltöltődött ága, ami miatt ez a terület alacsonyabban volt a többi városrésznél. Helyenként két méter magasan hömpölygött az ár a házak közt. Sok helyen még ma is láthattok olyan házakat, ahol jelzik, hogy meddig ért a víz 1838-ban. Az árvíz 2281 házat pusztított el a pesti oldalon, Budán kevesebbet, 204-et. Körülbelül 50-60 ezer ember vált hajléktalanná, többségükben pesti lakosok, és 151 halálos áldozata is volt a természeti katasztrófának.

Pest és Buda látképe az 1838-as jeges árvíz idején. Forrás: https://nemzetikonyvtar.tumblr.com/image/52370876299

Mitől van árvíz?

Amikor árvízről beszélünk, az nem feltétlenül jelent katasztrófahelyzet. A folyók mentén általában fel vannak készülve az ott élők arra, hogy a víz kiléphet a medréből. Ezért építenek gátakat és az okosabbak ezért nem építkeznek ártérbe. Amire viszont kevésbé lehet készülni, az a villámárvíz. Ez akkor alakul ki, amikor egy helyre hirtelen és nagyon nagy mennyiségben esik csapadék. Ettől kisebb patakok változhatnak hirtelen folyóvá, és ott is veszélyeztethetik a településeket, ahol még sosem volt erre példa. A villámárvizek főleg hegyvidéki területeken fordulnak elő, ahol a szinteltolódás is gyorsítja a víz áramlását. A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a villámárvizek, mert egyre szélsőségesebb az időjárás.

Téli árvíz korábban akkor fordult elő, amikor a jég miatt felduzzadt a víz, ilyen jeges árvíz volt a már említett 1838-as. A mostanihoz hasonló árvizek többnyire tavasszal, olvadáskor történtek, manapság viszont már nem fagy be a Duna. 2006-ban volt az eddigi legnagyobb tavaszi árvíz Magyarországon. Amikor nyáron áradnak a folyók, azt zöldárnak hívjuk, ez általában a tavaszi-nyári nagyobb esőzések eredménye. Ilyen volt például a 2013-as rekord árvíz.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!