Fáj, utálod, halogatod: néhány mondat a rendrakásról

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A szobádban őskáosz van, a ruháid a földre szórva. Az asztalodon mindenféle apróság szanaszét, a könyvek és a játékok hatféle kupacban várnak a sorukra. A szüleid állandóan könyörögnek, hogy kezdj a szobáddal valamit, legalább a szennyest vidd ki, a legtöbbször hiába. Amikor végre beadod a derekadat, úgy kell nekifeszülnöd a feladatnak, mintha háborúba mennél.

Igen, ez sokakkal megtörténik. Ezeknek a soroknak az írójával is megtörtént kismilliószor annak idején. A kamaszoknak, így neked is, egy csomó minden cikázik az agyadban, ami rengeteg energiát köt le. Nem csoda, hogy egy olyan egyszerűnek tűnő feladat, mint a rendrakás nincs a legfontosabb teendőid között. Főleg akkor, ha

  • túlterhelt vagy és fogalmad sincs, hol kezdd el,
  • túl sok minden történik veled, ezért a rendrakás egy halasztható hülyeségnek tűnik,
  • úgy érzed, hogy biztos nem tudod úgy megcsinálni a szobádat, ahogy a szüleid szeretnék, úgyhogy inkább el sem kezded.

Arról nem is beszélve, hogy a szobád egyfajta menedékhely is. Mindenféle titok és álom elfér benne, te meg úgy szereted, ahogy van. Lehet, hogy épp kupisan, szétszórva. Ott őrzöd továbbá azokat a tárgyakat, amik a te tulajdonodnak számítanak. Lehet, hogy az évek alatt komolyan megszaporodott a számuk, szóval időnként amúgy sem árt átnézni őket.

De miért jó ez nekem?

Először is az otthoni polgárháborús helyzet elkerülésére. Másodszor pedig azért, mert a takarítással az önfegyelem, a kitartás is fejlődik, és megtanulsz felelősséget vállalni a dolgaidért. Rendezett környezetben sokkal jobban működünk és létezünk: ha időnként selejtezünk ezt-azt, akkor könnyebben megtaláljuk majd, amit éppen keresünk.

A tiszta és rendezett tér nagymértékben befolyásolja mentális és érzelmi jólétünket, a takarítás pedig már önmagában is kiváló terápiás módszer lehet! És mondunk egy praktikus okot is. Ciki, ha átmegy hozzád valaki, és olyan a szobád, mintha bomba robbant volna benne.

És hogyan kezdjek hozzá?

Ha segít, nyugodtan készülj fel a feladatra, készíthetsz listákat, írhatsz lejátszási listát a kedvenc zenéiddel. Ha jobban esik egyből a közepébe vágni, akkor úgy csináld, de ne feledd: egy nagyon kupis szoba óriási kihívásnak tűnik. Bontsd le a feladatokat kezelhető darabokra, haladj minden nap csak egy kicsit! Nem kell mindent egyszerre megcsinálni, főleg, mert a cuccaid selejtezésével egy csomó tárggyal találkozhatsz, ami érzelmeket vált ki belőled. Főleg akkor, ha el kell döntened, hogy megtartsd-e vagy elköszönj tőle.

Íme 10 egyszerű lépés, hogy felszámold a káoszt a szobádban:

  • Tedd el a tiszta ruhákat!
  • Szedd össze a piszkos ruhákat, és tedd őket a szennyestartóba!
  • Vigyél minden piszkos edényt, kanalat és edényt a konyhába!
  • Húzd le az összes lepedőt és ágyneműhuzatot az ágyadról, és mosd ki őket (ezt hetente egyszer vagy legalább kéthetente egyszer tedd meg)!
  • Takarítsd el a rendetlenséget! Dobd ki a szemetet, a tárgyakat pakold a helyükre, rakd egymásra őket, vagy szerezz/készíts új dobozokat, amikben tárolhatod őket!
  • Porold le a szekrényeket, az íróasztalt, a polcokat és az ablakpárkányokat!

  • Ha van tükröd, tisztítsd meg (a megfelelő tisztítószerrel, ennek kiválasztásához kérd felnőtt segítségét)!
  • Ürítsd ki a szemetest!
  • Söpörd vagy porszívózd fel a padlót és a szőnyeget!
  • Ágyazz be friss lepedővel és ágyneműhuzatokkal!

Ha ez megvan, frissnek és otthonosnak érzed majd a szobádat, ráadásul téged is büszkeséggel tölt majd el, hogy végre rászántad magad a hadműveletre. Ha pedig még mindig nem érzed magadban az erőt a takarításhoz, de zavar, hogy rendetlenség van, akkor nézz szét a neten, hogy az egymillió takarítási stratégia közül melyik lehet az, amibe bele tudnál vágni!

Források: Raising Teens, Capturing Wonderland, Teen Breathe.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!